Menu

 

Budimo aktivne u trudnoći

Istraživanja sprovedena uglavnom u zapadnim zemljama i zemljama u okruženju (Hrvatska i Srbija) pokazuju da je veoma mali broj trudnica koje se pripremaju za porod (oko 10% žena u Hrvatskoj se priprema za porod bilo putem tečajeva koje pohađaju ili stručne literature).

Značaj psihofizičkih priprema za porod i pozitivan uticaj vježbi na razvoj trudnoće,kao i sam ishod trudnoće i post porođajni period je istican od strane stručnog osoblja ali i samih trudnica koje su sporadično i samoinicijativno, prateći instinkt bile uključene u neki od programa i osjetile i posvjedočile o dobrobitima fižičke aktivnosti u toku trudnoće. 

 

Prednosti i dobrobit vježbi u toku trudnoće se ogleda kroz:

- Smanjenje uobičajenih trudničkih tegoba (bol u leđima,oticanje nogu,problemi sa venama i sl.)

- Smanjeno vremensko trajanje poroda i manja mogućnost komplikacija pri porodu

- Regulisanje dobijanja na kilaži u granicama normale

- Zdravija kilaža novorođenčeta (manji procenat masnog tkiva uz normalnu tjelesnu težinu)

- Povećanje osjećaja samopouzdanja 

- Brži oporavak posle porođaja i povratak na pred trudničku kilažu

Idealno bi zapravo bilo za jedan tako važan period života svake žene, se pripremati mnogo ranije, još prije začeća. Postoje istraživanja koja svjedoče u prilog činjenici da redovna i pravilno dozirana fizička aktivnost u kombinaciji sa zdravom ishranom doprinosi reproduktivnom zdravlju žene i boljim uslovima za začeće.
Kod nas je slučaj da se žene dosta kasno uključuju u neki od programa pripreme za porod, negdje oko 30-te nedelje, što ostavlja  veoma malo vremena za jedan cjelovit pristup . O fizičkim pripremama da i ne govorimo. Na to se u našoj sredini, na žalost, još uvijek  gleda kao na ekstreme i vrlo često će i sam ginekolog koji vodi trudnoću (što zbog  neinformisanosti  a djelom kao mjera opreza), uputiti  trudnicu na mirovanje i u slučajevima kad je trudnoća sasvim zdrava.

Danijela Dragosavljević, prof.sporta

AFPA Pre/Post Natal Exercise Specialist