Menu

 

Yoga u trudnoći

Trudnoća sobom donosi mnogo promjena. Najveće vidljive su tjelesne promjene. Dobar osjećaj za vlastito tijelo olakšava ophođenje sa promjenama. Isto tako je dobar osjećaj za tijelo važan prilikom poroda. Vježbati Yogu znaèi uvijek biti „malo trudan“ (riječi prvog učitelja Yoge autorice knjige Yoga u trudnoći, Marthe Fritsch). Misli se na to da je to uvijek nešto nepoznato, nešto što raste u tebi, nešto novo što se može iskazati nastajanjem.

Čvrsto postavljeni ciljevi i očekivanja, Vam mogu samo smetati.
Riječ Yoga znači breme/samar, u smislu da se spajaš, povezuješ. Ona nam nudi put, da se povežemo sa nama samima i sa prirodom.
Mi smo dio kulture i prirode – i naša civilizacija teži tome da se ovaj drugi dio jednostavno podrazumjeva i iskorištava ga. Yoga prirodi u nama poklanja poštovanje, njeguje je i regeneriše.
Slogovi „Ha“ i „Tha“ iz pojma Hatha-Yoga daju do znanja o čemu se radi: oni znače sunce i mjesec i stoje u značenju dana i noći, aktivnosti i mira. Ovi polariteti, temeljne energije u prirodi, postoje i aktivni su također i u nama.
Način vježbanja u HATHA Yogi, je sveobuhvatni sistem svih mogućih ljudskih pokreta i stavova, slijedi prirodnu razmjenu između ova dva osnovna toka. Kretanje i mir, stezanje i opuštanje slijede jedni druge, kao što nakon dana dolazi noć.
Prirodni tokovi i ritmovi u nama su sa mnogo strana ometeni – kroz nepredviđene događaje, kroz socijalna očekivanja i probleme. Yoga trening se lako uči, a pomaže nam da se sa svim ovim smetnjama suočimo kompetentno i na vlastitu odgovornost; kroz vježbanje Yoge se ponovo aktiviraju samokontrola i samoliječenje.
Drugačije rečeno: yoga dopušta sunčevim zrakama u nama da izbiju u svom najtoplijem obliku, i dopušta mjesečevoj svjetlosti da u nama dođe do izražaja u svoj svojoj nježnosti i finoći.

Šta ovo znači praktično?
Ako niste ranije imali iskustva sa yogom, sigurno će to posebno u trudnoći kada ste mnogo osjećajniji biti novo iskustvo za vaše tijelo, dušu i duh.
®ene koje su prije trudnoće prakticirale yogu, željeće vjerovatno nastaviti i u trudnoći. Važno je znati da kod normalne trudnoće nema nikakvih prepreka tj.kontraindikacija za prakticiranje yoge. Čak šta više ona će vam pomoći da u ovom „drugom stanju“ pronađete ponovo dobar osjećaj za vlastito tijelo, budete pokretljiviji, zadovoljniji, i više uživate u svojoj trudnoći.Tjelesne vježbe će Vaše tijelo pripremiti za naporan rad koje ono mora pružiti u toku poroda. Jedan dio yoge se sastoji i od vježbi disanja i opuštanja, koje Vam zasigurno mogu pomoći kako u trudnoći tako i u toku poroda i u vremenu babinja.
Idealno bi bilo kada bi u vašem gradu imali kurs yoge za trudnice, ali ako to nije slučaj, svoje sate yoge možete održati i u vašem domu.
Prakticiranje yoge je teško zamisliti bez učitelja yoge, nijedna knjiga niti literatura ne mogu zamjeniti ovaj prisni način učenja/vježbanja.
Međutim ako već imate iskustva sa yogom, možete mnogo vježbi koje ste radili prije trudnoće nastaviti raditi i u trudnoći, samo u nešto izmjenjenom obliku. Prijedloge vježbi yoge u trudnoći možete pronaći i na našoj web stranici.

Kako bi trebao izgledati sat yoge za trudnice?
Prije svega, odvojite vrijeme za vježbanje, potrudite se da Vas niko ne ometa i isključite telefon i zvonce. Prostorija u kojoj vježbate bi trebala biti dobro prozračena, ugodne temperature.
Vježbanje u prirodni predstavlja posebno zadovoljstvo!
Ne vježbajte neposredno nakon obroka.
Podloga za vježbanje može biti zamjenjena i dekom, važno je samo da vam nije klizavo.
Muzika za opuštanje Vam može također pomoći da se bolje osjećate u toku vježbanja.

Vježbe izgradite tako da uvijek imate vježbe za uvod, koje će pokrenuti cirkulaciju u Vašem tijelu, pokrenuti zglobove, i pripremiti vaše tijelo za sljedeće vježbe.
Ostale vježbe mogu biti po vašem izboru, prilagođene vašim tjelesnim mogućnostima.
Princip Hatha yoge, znači da nakon svake aktivacije treba da slijedi opuštanje.
Ako poznajete još neku trudnicu možete vježbati i u paru.
 

Emina Majdankić, Centar „Fenix“, Novembar 2008
Literatura: Yoga für Schwangere, Martha Fritsch, Schirner Verlag, darmstadt, 2004