Menu

 

Prelazna faza poroda

U prelaznoj fazi maternica svoj rad preusmjerava od otvaranja grlića ka istiskivanju bebe. Ako već sad osjećate potrebu da istiskujete, trebali bi još sačekati, sve dok vaš grlić maternice u potpunosti bude otvoren. Babica će vam savjetovati da „predišete“ potrebu za istiskivanjem. U ovoj veoma emotivnoj fazi skoro sve žene barem jednom dobiju osjećaj da ne mogu izdržati ove kontrakcije i da neće uspjeti. Taj osjećaj odgovara njihovom psihološkom i fiziološkom stanju organizma: tijelo i duša su otvoreni kao nikad do tada u životu (osim ako ste već rađali). Vi prevazilazite sami sebe i morate taj odlučujući korak, rađanje vaše bebe, uprkos svim suprotnim osjećajima u vama da završite. Što se vi „teže“ osjećate, to je bliže odlučujući trenutak poroda. Pokušajte se usredotOčiti na sebe i na to da porođajni kanal, muskulaturu dna zdjelice i vaginu aktivno otvarate u trenutku bola. Umjesto onog teškog „ne“ radije izgovarajte „da“.
Neka vam je na umu da što vi manje pružate duševnog i tjelesnog otpora, utoliko više skupljate snage, i vaš porod činite bržim i lakšim sa manje ozljeda za vas i vašu bebu.

Trudovi su kao valovi: počinju polako, kontinuirano dobijaju na jačini i ponovo se smanjuju kada dostignu svoj vrhunac.

Savjet više: Zamislite sebi da plivate u dubokom jezeru, neki valovi vam dođu tako da jedva uhvatite trunku vazduha, druge pak prevaziđete bez većih problema, tako što jednostavno uronite u njih. I onda postoje faze u kojima se prepustite velikom valu da bi se jednostavno neko vrijeme odmorili. U daljini vidite čamac koji vam dolazi u pomoć, i svaki val vas čini jedan korak bliže vašem cilju.

U prelaznoj fazi sve je moguće: duža pauza između kontrakcije da bi se majka i beba odmorili, nepredviđeno mjenjanje jačine kontrakcija i njihove učestalosti ili neprimjetan prelaz u fazu istiskivanja.
Nemojte zaboraviti pravilno disanje, i mislite na to da se na kraju svake kontrakcije „ispušete“. Moguće je da osjećate jak pritisak na kraju debelog crijeva, slično onome kad „morate“ učiniti veliku nuždu. Dopustite taj osjećaj i nemojte se stiskati. To je glavica vaše bebe, koja se već spustila tako nisko da pritišće na kraj debelog crijeva.  
 
ŠTA MOŽE UČINITI SUPRUG?
Podsjetite vašu suprugu da je uskoro kraj, i da je kroz većinu bolova već prošla. Pokušajte da ostanete pouzdani i da zračite optimizmom, ne osjećajte se neprijatno ako vaša supruga djeluje odbojno, što ne bi bilo čudo, pri takvom intenzitetu trudova. Obratite pažnju na njeno disanje, ako uzdiše ili viče i ako joj je pri tom naglasak na izdisaju, onda je sve uredu. Pomozite joj da olakša grčenje i bol, tako što će te zgrčene dijelove tijela u ritmu njenog disanja masirati kao da ga izbacujete napolje, unutarnje dijelove nadkoljenica, noge, leđa, ramena.
Često pomaže i tjelesna zaštita: čvrsto obuhvatanje ruku, ramena ili nogu; isto kao i konstantan pažljiv pogled. Ne gubite strpljenje, moguće je da prođe još vremena dok se vaša beba rodi.