Menu

 

Centar "Fenix" na RMK i prePORODU

Na ovogodišnjoj RMK I prePORODU (LJudska prava u porodu u istočnoj Europi) su ove godine prisustvovale IBCLC savjetnice za dojenje: Adisa Hotić i Emina Majdankić iz Centra “Fenix”. Za razliku od ranijh godina bilo je više učesnica iz naše zemlje ( Sarajevo, Banja Luka), što nas je jako radovalo. Tako se nadamo da će nova saznanja, iskustva i drugačiji pristupi trudnicama, porodiljama, dojiljama I ženama uopće,  brže doći i do naše zemlje.

RODE su se kao i do sada pokazale kao izvrsni organizatori i domaćini. PrePOROD su organizovale zajedno sa HRiC (Rights in Childbirth) tj. međunarodnom nevladinom organizacijom sa sjedištem u Haagu koja istražuje i promoviše prepoznavanje/priznavanje temeljnih ljudskih prava u sistemima i praksama porodničarske zdravstvene zaštite.

RMK je bila obilježena najnovijim saznanjima vezanim za laktaciju I dojenje. Predavači su bili priznati stručnjaci koji se bave promocijom, zaštitom i unaprijeđenjem dojenja. 

Dr. sc. Cattaneo Adriano (Italija) je govorio o ESPGHAN - ovoj (Odbor za prehranu Europskiog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) preporuci iz 2008, u kojoj se govori o ranijem uvodenju dohrane, tj. o tome kako ovoj preporuci nedostaju valjani dokazi. Pokazalo se kako bi se ova preporuka trebala smatrati stručnim mišljenjem koje je možda pod utjecajem sukoba interesa. Ovaj dokument nije temeljen na dokazima i neopravdava promjenu trenutne javnozdravstvene preporuke o isključivom dojenju u trajanju od 6 mjeseci. Dr. Cattaneo je također govorio na temu zajednice prijatelja dojenja u Italiji, te o zaštiti, promociji i potpori dojenju do 6 mjeseci. 

Dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak je govorila o mikrobima u majčinom mlijeku.

Dr.sc.Sophia Sophia Quintero Romero je govorila o Biological Nurturing®, kao metodi koja može pomoći majkama koje imaju poteškoće u uspostavljanju dojenja.

Pored ovog predavači su bile i IBCLC savjetnice za dojenje, te rodine savjetnice za dojenje.

Nakon konferencije je prikazan film « Mikroporod ».

Na konferenciji za ljudska prava u porodu su predavači bili brojni prizanti stručnjaci (liječnici, babice, pravnici, advokati, istrazivači, aktivistice…) koji su predstavili radove/istraživanja vezana za ostvarivanje ljudskih prava u porodu u Europi. Učestvovalo je 25 zemalja.

Hvala RODAMA!