Menu

 

Ko je IBCLC?

ibclc1KO JE IBCLC SAVJETNICA ZA DOJENJE  - (INTERNATIONAL BOARD CERTIFIED LACTATION CONSULTANT)?

IBCLC je najčešće zdravstveni radnik koji se specijalizirao/la za brigu o kliničkim aspektima dojenja. IBCLC akreditira IBLCE pod nadzorom 'U.S. National Commission for Certifying Agencies'. IBCLC rade u raznolikim sredinama zdravstvene skrbi, uključujući bolnice, pedijatrijske ordinacije, ljekarne, ordinacije obiteljske medicine, zdravstveni fakulteti, ginekološke ambulante itd. IBCLC savjetnica za dojenje ima 28.000 diljem svijeta u 105 zemalja, s time da ih u BiH trenutno ima 2 (2017 godina). Ispit za sticanje zvanja IBCLC, održava se dva puta godišnje na engleskom jeziku, odnosno jedanput godišnje za ostale jezike koji su trenutno u ponudi (oktobar) diljem svijeta, a od 2009. godine se može polagati i u Hrvatskoj (Splitu) na hrvatskom jeziku. Od 2014.-te godine moguće je polagati putem interneta u Sarajevu, Banja Luci. IBLCE certifikat se smatra "zlatnim standardom" u radu s dojiljama ("European Blueprint for Action").

ŠTA JE ILCA (INTERNATIONAL LACTATION CONSULTANT ASSOCIATION)?

ILCA je međunarodno udruženje IBCLC savjetnica za dojenje. Članovi ILCA-e mogu biti svi koji skrbe o porodicama dojilja.

Vizija ovog udruženja jest da širom svijeta postoji mreža certificiranih savjetnica za dojenje. Misija je udruge unaprijediti struku kroz promociju, edukaciju i znanstvena istraživanja.

ILCA je nevladina udruga povezana s UNICEF-om i SZO-om. ILCA sarađuje i s brojnim drugim svjetskim organizacijama (World Health Assembly, Codex Alimentarius, Food and Agriculture Organisation, IBLCE…).

ILCA ima preko 5.700 članova iz 85 zemalja i među njima su IBCLC, primalje, medicinske sestre, liječnici, edukatori u rodilištima, nutricionisti, javno zdravstveni djelatnici, mame edukatorice i drugi.ILCA

IBCLCdaymembercover ŠTA JE IBLCE (INTERNATIONAL BOARD OF LACTATION CONSULTANT EXAMINERS)?

IBLCE je organizacija koja određuje standarde-i stručne i etičke- za IBCLC savjetnice u radu s majkama i njihovim bebama. IBLCE organizira ispit za buduće IBCLC savjetnice i omogućuje njihovu certifikaciju i re-licenciranje. Svaka IBCLC savjetnica treba obnoviti certifikat svakih pet godina, te na taj način IBLCE potiče stalno usavršavanje savjetnica tj. održavanja visokih standarda. Jedan od ciljeva IBLCE je potaknuti zdravstvene radnike da prošire svoje znanje o dojenju, jer prepoznaju potrebu za stručnim znanjem o dojenju u mnogim disciplinama. IBLCE teži svijetu gdje je dojenje kulturološki i sociološki općeprihvaćeno. Misija IBLCE jest razviti međunarodno priznatu kvalifikaciju koja će se dodjeljivati pojedincima koji demonstriraju vještinu i znanje u pružanju pomoći dojiljama diljem svijeta.

Adisa Hotić je od 2003. godine IBLCE koordinatorica za BiH.

 

Pripremile:

Adisa Hotić, dipl.ms, IBCLC, Centar "Fenix", Sanski Most, BiH

Irena Zakarija-Grković, MD, FRACGP, IBCLC, spec. ob. med., predsjednica HUSDR, Split, Hrvatska

Mart, 2017