Menu

 

Apgar test

APGAR TEST
Na prvom testu u svome životu, vaša beba može dobiti do deset bodova. Njujorška doktorica anesteziolog Virginia Apgar je  1953 razvila bodovni sistem za novorođenčad, koji se sad primjenjuje u cijelom svijetu i koji je po njoj dobio ime.

Sa ovim pregledom se stanje novorođenčeta obuhvati koliko je god moguće precizno. Rezultati pokazuju kako je beba prošla kroz porod, kako dobro prolazi kroz proces prilagođavanja, i da li se oporavlja od početnih poteškoća.
Pregleda se pet osnovnih funkcija. Za svaki pojedinačni test novorođenče dobija od 0 do 2 boda. Bodovi se na kraju sabiraju. Osam do deset bodova znači da se beba osjeća dobro do odlično, zbir ispod sedam ukazuje na neku (najčešće prolaznu) poteškoću ili smetnju.

Zbog toga se apgar test radi nakon pete i ponavlja nakon 10 minute. Ako beba kod prvog pregleda ima manje od četiri boda, mora se odmah djelovati. Pored toga danas se često radi i nalaz krvi kod novorođenčadi.

Nježno,  ali i pored toga temeljno se pregleda beba neposredno poslije poroda. Tako se npr. laganim pritiskom dodiruju dlanovi bebe, ako beba osjeti isti pritisak, njeni prstići će se skupiti. To je jedan od primjera ispitivanja refleksa kod novorođenčadi.

Apgar tabela

ŽIVOTNA FUNKCIJA

0 BODOVA

1 BOD

2 BODA

Srčana frekvencija

Ne čuje se

Ispod 100 u minuti

Iznad 100 u minuti

Disanje

Izostaje Polako

Grčevito hvatanje zraka,  slab plač

Dobro, jako plače

Mišićni tonus

Mlohav, nepokretan

Oslabljen, usporena motorika

Obilna spontana motorika

Refleksi kod čišćenja  dišnih puteva

Nema reakcije

Grimasa, slab pokret

Plače

Boja kože

Plava ili blijeda

Tijelo ružičasto,okrajine modre

RužičastaAnemija

ANEMIJA


Zašto su toliko važni česti nalazi krvi?
Anemija ne znači da imate malo krvi, nego da imate manje hemoglobina. Taj sastojak krvi je neobično važan: on u plućima preuzima kisik i transportuje ga u svaku pojedinačnu ćeliju u tijelu, kako majke tako i nerođene bebe. Da bi se stvarao hemoglobin, tijelu je potrebno željezo.

I «pri normalnim uslovima» je ponekad teško da se unese dovoljna količina željeza svakodnevnom ishranom.

Utoliko više u toku trudnoće, pogotovo u drugoj polovini gdje se potreba za željezom povećava. Nedostatak željeza stvara umor, bezvoljnost i može biti razlog glavoboljama. Ali i pored toga vaš liječnik/ca vam ne bi trebali rutinski propisivati preparate željeza.

Samo ukoliko su vrijednosti željeza dokazano niski, trudnici je potrebno da uzima preparate željeza. Vrlo je bitna korektna ishrana.

Alergija

ALERGIJA
Već u trudnoći počinje preventiva. Ako je trudnica upoznata s tim da u njenoj porodici postoji sklonost ka takozvanim atopičnim bolestima: neurodermitisu, astmi i sl., trebala bi već u trudnoći da uradi neophodne preventivne zahvate radi zaštite svoje bebe.
Neobično je važno odreći se pušenja: ekcemi kao neurodermitis, alergije dišnih puteva kao što je astma, se kod djece čije majke su u trudnoći pušile, javljaju 2 do 5 puta češće nego kod djece čije majke su nepušači. Ali ne samo majka, nego i otac bi već prije poroda trebao da prestane sa pušenjem.
Već prije poroda bi se trebala obratiti pažnja da kod djece koja mogu biti ugrožena alergijom, njihova buduća okolina bude po mogućnosti što manje ispunjena prijetećim alergenima:

- Ne stavljati suvišne stvari u dječju sobu koje su podložne nakupljanu prašine:
previše   plišanih igračaka itd.
- Veće kućne životinje, kao npr. pas ili mačka, takoðer nisu prikladni za dječju sobu
- Kod čišćenja upotrebljavajte vlažne krpe
- Cvijeće u vazi ne stavljajte u dječju sobu
- Ne koristite madrace ili dušeke koji su napravljeni od materijala
životinjskog ili biljnog   porijekla
- Dojite koliko god bude moguće duže!!!