Menu

 

Ženski hormoni i njhova zadaća

Djelotvorni spektar hormona ni do danas nije konačno razjašnjen. Jedan od njihovih glavnih zadataka su da vode i  pospješuju rast maternice i djeteta u uterusu. Pored toga svaki hormon zasebno ima još niz drugih funkcija:

Estrogeni su zaduženi za rast grudi, uterusa i maternice, za dovod vode u tkiva i krvotok, kao i za poboljšanu prokrvljenost posteljice na dijelu gdje ona povezuje majku i dijete.

Progesteron je hormon koji se prvo stvara iz žutog tijela (Corpus luteum), a onda i iz mjesta u jajnicima, gdje se proizvode hormoni i kasnije iz posteljice, a služe tome da smiruju mišiće uterusa. Tako se sprječava da se maternica prijevremena skuplja i tako izazove trudove. Negativan efekt: u crijevima taj hormon može dovesti do zatvora i grčeva, ponekad i do neprijatne žgaravice.

Zajedno sa relaksin hormonom se progesteronu pripisuje relaksirajuće (opuštajuće) djelovanje na vezivno tkivo i spojnice. Maternica je sa obje strane sa po šest spojnih veza (ligamenata) fiksirana u trbušnoj šupljini. Te veze, pod djelovanjem hormona, u trudnoći postaju elastičnije i na taj način su u mogućnosti da u uspravnom položaju pridržavaju uterus, usprkos njegovom dobivanju na veličini i težini.

HCG (humani horiogonadotropin), zovemo ga još hormon trudnoće, se brine za to da funkcija žutog tijela u prva dva mjeseca trudnoće bude održana, da izostane menstruacija i da se trudnoća nesmetano može razvijati. Dokazan HCG u urinu je temelj za brojne testove trudnoće. Njega možemo pronaći već dvije sedmice poslije oplodnje. Oko sedamdesetog dana trudnoće njegova vrijednost postiže vrhunac i poslije toga se postepeno snižava. Moguće je da je on razlog mučninama u prva tri mjeseca. S tim da poslije snižavanja njegove koncentracije nestaju mučnine, moguće je tako nešto zaključiti.

HCS (humani horionsomatomammotropin) pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i žutog tijela, i pozitivno djeluje na resorpciju glukoze.

HCS i prolaktin reguliraju rast i produkciju mliječnih žlijezdi u dojkama. Tako se već rano može pojaviti prozirno žuti iscjedak iz dojki, koji nazivamo prvo mlijeko ili kolostrum.

Oksitocin priprema maternicu za njen porođajni rad, pospješuje rast uterusa i bebe i brine se za to, da krv iz placente redovno dolazi do bebe, kako bi ona bila optimalno zbrinuta. Pored toga, on ljudima i životinjama prenosi i razvija prijatne osjećaje, koje oni doživljavaju kroz sve moguće forme uživanja u zajedništvu. Na psihičkoj razini, oksitocin pospješuje vezivanje za partnera i nerođenu bebu.

Kako sredstvo za kontrakcije, oksitocin reguliše kontrakcije maternice, kod dojenja on oslobađa refleks naviranja mlijeka. Za vrijeme prve trudnoće, trajno se mijenjaju  receptori u mozgu koji vežu oksitocin, tako da je u sljedećim trudnoćama potrebna samo manja količina oksitocina, da bi se probudili majčinski osjećaji.

Tako je znači mozak ženskog pola poslije prvog začeća programiran za majčinstvo.