Menu

 

Prirodne metode pripreme za porod...

Najčešće pitanje u pripremi za porod kao i razgovoru između babice i trudnice je slijedeće: koje mogućnosti postoje da se prirodnim sredstvima što bolje pripremim za porod?
Ja se radujem ovom pitanju, jer to znači da trudnica zna koliko ona kao majka i žena, njeno ponašanje i njeno tijelo mogu utjecati na ishod poroda. Ove žene ne žele odgovornost u porodu prepustiti samo zdravstvenom osoblju. U isto vrijeme mi je jako važno da te trudnice moraju znati da i najbolja priprema ne može povećati promjer majčine karlice niti bebu učiniti manjom i lakšom.
I najbolja priprema za porod neće spriječiti hitne slučajeve koji se mogu dogoditi u toku poroda. Prirodne metode pripreme za porod služe tome da se očekuje normalan tok poroda, prosječno trajanje poroda, da tijelo porodilje bude u najboljem zdravstvenom stanju tako da može pružiti najbolje od sebe. Da bi se ovo dostiglo ja već dugo godina savjetujem sljedeće:

Čaj od listova maline:
Nakon navršene 34 sedmice trudnoće savjetujem redovno uzimanje ovog čaja, dvije do tri šolje dnevno. Djelovanje ovog čaja još nije naučno dokazano, ali mnoge babice se slažu u tome da pomaže i to je dovoljan razlog da ga uzimate. Radi se o tome da ovaj čaj djeluje na opuštanje muskulature male zdjelice. Poznato je da ovaj čaj, djeluje na glatku muskulaturu debelog crijeva i da ima detoksikacijsko djelovanje. To znači da se metabolizam pospješuje preko debelog crijeva i otklanjanje štetnih materija doprinosi tome da cijelo tijelo ostane zdravo. A zdravo tijelo je sposobno da se nosi sa normalnim porodom.

Sjeme lana:
Također od 34 sedmice se savjetuje dnevno uzimati po jednu supenu kašiku mljevenih sjemena lana. U narodu se kaže da sjeme lana pomaže djeci da „izlete“. Sjeme lana ima dobro djelovanje na sluznice. Najpoznatije je djelovanje na sluznicu crijeva. Sjeme lana djeluje slično kao i čaj od listova maline, jer utječe na peristaltiku crijeva, koja opet utječe na muskulaturu materice. Obratite pažnju da kod uzimanja lana pijete dovoljno tečnosti, jer inače može doći do suprotne pojave, tj. zatvora. Važno je da znate da kod uzimanja samo jedne kašike sjemena lana dolazi samo do regulacije stolice, a ne do pražnjenja crijeva.

Masaža međice
Najvažnija priprema za porod je po mom mišljenju je redovna masaža međice. Masira se mješavinom kantarionovog ulja i ulja pšeničnih klica kojima se dodaje eterično ulje muskatne žalfije i ruže. Još od 1970 godine ja ženama savjetujem ovu masažu, i sigurna sam da je zbog ovog jako puno žena rađalo bez epiziotomije. Masaža međice pomaže da ona postane nježna i istezljiva, tako da bebina glava može proći kroz nju, bez da se porodilji mora uraditi epiziotomija.

Die Hebammen-sprechstunde, Ingeborg Stadelmann, Stadelmann Verlag, 1994, 2005