Menu

 

Carski rez

U kojim slučajevima je ovaj zahvat neophodan?

Najčešći porod je porod normalnim, vaginalnim putem. Carski rez je intervencija koja služi spašavanju života majki ili bebe ili obadvoga.
Svaka peta žena u Švicarskoj danas svoje dijete porađa carskim rezom. Ova frekvencija se povećava u većini zemalja, pa tako i u našoj zemlji.  Već sad se javljaju iscrpne diskusije oko željenog carskog reza.
Da li liječnik smije u dogovoru sa bračnim parom uraditi carski rez bez medicinskih razloga/indikacija? Diskusija između prava samoodlučivanja žene, za klijente orjentiranoj modernoj akušerskoj medicini, odstranjenju rizika, prirodi i liječničkoj etici još dugo neće biti završena.

Ne sporni su prije svega medicinski razlozi za planirani carski rez:
- Majčina zdjelica je u odnosu na glavu bebe preuska
- Placenta zatvara porođajni kanal
- Dijete ima takav stav u maternici da je normalan porod ne moguć
- Majka ima oboljenje koje isključuje normalan porod
- Opskrbljivanje bebe kroz posteljicu je ne dovoljno

U toku poroda može biti potreban hitan carski rez, u slučaju prijevremenog odvajanja posteljice, u slučaju da je pupčanik prepreka u porođajnom kanalu ili u slučaju da oslabe srčani otkucaji bebe i ona tako bude slabije opskrbljena kisikom. Ili u slučaju da porod stane jer glava bebe ne silazi u porođajni kanal. Danas je carski rez sigurno sigurniji nego prije. Operaciona tehnika se uveliko poboljšala, u isto vrijeme je postala  i brža i lakša.
Operacija sada traje ukupno 20 do 30 minuta.
Nakon carskog reza su kod žena česti osjećaji da su „bezvrijedne“, i često su u babinjama praćene razočarenjem i samokritično raspoložene.
Zbog toga su još u trudnoći neophodni  razgovori o tome kako porod može biti okončan.

SAVJET VIŠE:
U slučaju da ste se porodili carskim rezom, Vi i Vaša beba niste imali priliku da ostvarite tzv.“Bonding“. I to će Vam oboma vjerovatno nedostajati, međutim smatra se da se nakon
carskog reza može pokušati sa „ostvarenjem naknadnog bondinga“, a to znači da kad budete otpušteni iz bolnice i budete se osjećali malo bolje, pri jednom kupanju bebe zamračite prostoriju, neka bliska osoba (babica, sestra, majka) okupa Vašu bebu, Vi u međuvremenu skinete odjeću sa gornjeg dijela tijela i legnete na krevet, a osoba koja je kupala bebu je odmah nakon vađenja iz banjice stavi Vama na grudi, onako mokru, nakon toga je pokrije tpoplim ručnikom i ostavi Vas samu sa Vašom bebom.