Menu

 

Četvorodnevna edukacija za dule konačno se održava i u Banjoj Luci od 02.-05.februara 2017. god.

Ugostićemo fantastičnu Reku Deži (Réka Dézsi), sertifikovanu edukatorku u DONA International, udruženju koje već nekoliko decenija širom svijeta aktivno obučava žene (i muškarce) o trudnoći i porođaju.

ŠTA JE DULA (eng.DOULA)?
U antičkoj Grčkoj to je bila „žena koja služi“. Riječ kao takva je možda novazanas, ali to što dula radi je nešto što su žene vijekovim unazad radile - bile podrška jedna drugoj  tokom samog čina rađanja. Danas je dula stručna osoba obučena da bude podrška i pratnja ženi prije, tokom i nakon samog porođaja. Dula pruža neprekidnu fizičku i emocionalnu podršku majci, pri tome pomažući joj da donese informisan izbor, najboljizanju i njenu bebu.

KOME JE NAMIJENJENA I KAKO JE ZAMIŠLJENA OVAOBUKA?

Namijenjena je svim ženama koje žele da dođu u odnos sa svom punoćom i snagom porođaja – bilo kroz svoje neposredno iskustvo, bilo kroz pružanje podrške drugim ženama u rađanju.Obukasluži otkrivanju unutrašnjih snaga žene, prepoznavanju njenih potreba tokom i nakon porođaja, kao i preciznom upoznavanju sa fiziologijom ovog posebnog  (a ipak potpuno prirodnog) događaja. Pored trudnica ili budućih aktivnih dula, ovdje se mogu prepoznati i mlade žene koje još i ne razmišljaju o djeci ili očevi koji planiraju da prisustvuju porođaju. Ovo jeobukakoja mijenja pogled na život, rađanje i doborodošlicu na ovaj svijet. Nakon nje “više ništa neće biti isto” – a zapravo će biti puno ljepše i bliskije.

ŠTA SE SVE MOŽE NAUČITI?

-Zasve one koje žele da budu pomoć i podrška ženama tokom porođaja,obukapruža direktne tehnike kojima se možete služiti tako da učinite da porođajzamajku bude jedno lijepo iskustvo kojeg će se uvijek rado sjećati.
-Zasve one koje žele da šire viziju da je rađanje prirodna sposobnost žene; tokom obuke akcenat će biti upravo na tome, da se porođaj predstavi onakav kakav zaista jeste i treba da bude - jedna potpuno prirodna stvar.
-Zasve one koje žele da nauče više o fiziologiji porođaja; radi boljeg razumijevanja čina  rađanja od izuzetne je važnosti da znamo šta se dešava u tijelu žene dok na svijet donos novo biće.
-Zasve trudnice, mame, babice, medicinske sestre i ljekare.
-Zasve one kojima je stalo do dobrobiti žene koja rađa

ZAŠTO JE DOBRO IMATI DULU?
Brojne kliničke studije potvrđuju da prisustvodulena porođaju:
- skraćuje vrijeme trajanja porođaja uz smanjenje komplikacija
- smanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije
- smanjuje potrebuzaindukcijom, forcepsom , epiziotomijom
- smanjuje majčin zahtevzaepiduralnom anestezijom
- olakšava i pomaže kod uspostavljanja dojenja.

Važno je napomenuti da dula može da se obučava kao "Birth Doula"-Dula na porođaju i kao "Postpartum Doula"-Postporođajna dula. Ovaobukaisključivo je namjenjenazadulena porođaju.
Kada postanete sertifikovana Birth Doula, stičete uvažen kredibilitet. DONA international sertifikat znači da ste postigli visoke internacionalne standarde, obezbjeđujući budućim roditeljima i njihovom medicinskon timu da ćete se pridržavati najviših standarda ponašanja i etike (o čemu će posebno biti riječi na ovoj obuci).
To znači da ste obučeni i edukovani da podržite ženu emocionalno i fizički, te da joj pomognete da izabere intervencije i informacije koje su joj potrebne tokom porođaja i rađanja.

Da biste dostigli DONA international sertifikat potrebno je da:
1. Imate jedan dan obuke na temu porođaja , - uključeno u ovu obuku
2. Imate tri dana obukezadulei obuke o dojenju - uključeno u ovu obuku
3. Prisustvujete na 3 porođaja u toku 4 godine i sakupite potrebne formulare o procijeni
3. Pročitate najmanje 6 knjiga sa liste od 25 (Required Reading List:http://www.dona.org/PDF/7RequiredReadingList_09-15.pdf)

Još nekoliko činjenica o dulama:
- Prepoznaje rađanje kao ključno iskustvo koje će majka pamtiti cijelog svog života.
- Razumije fiziologiju porođaja i emocionalne potrebe žene koja rađa.
- Ostaje uz ženu u pripremi i sprovođenju svog Porođajnog plana.
- Pruža emocionalnu podršku, mjerezafizičku udobnost, objektivno viđenje stvari - pomaže ženi da dobije informacije koje su joj potrebne da donese informisanu odluku/izbor.
- Olakšava komunikaciju između žene koja je u porođaju, njenog partnera i medicinskog osoblja.
- Doživljava svoju ulogu kao njegovateljicu izaštitnicu ženinog sjećanja na iskustvo rađanja.
- Omogućava ženinom partneru da učestvuje onoliko koliki je njemu prijatno.

Dula sertifikovana od DONA international određna je inicijalima CD(DONA).

DATUM OBUKE:
02.-05. Februar 2017.
Svakim danom 09:00-18:00 h

PROGRAM:
Četvordnevnaobukazadulu na porođaju

MJESTO:
Padma joga studio, Banja Luka

ORGANIZATOR:
Brankica Štula
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+38765233304

USLOVZAUČEŠĆE:
 Pročitana knjiga “The Doula Book : How a Trained Labor Companion Can Help You Have a Shorter, Easier and Healthier Birth” od autora  Marshall H. Klaus. Možete je naručiti ovdje:https://www.bookdepository.com/Doula-Book-Marshall-H-Klaus/9780738215068

JEZIK:
Kurs je na engleskom jeziku.

PREDAVAČICA:
Dézsi Réka , dula sa dugogodišnjim iskustvom i prisustvom na više od 100 porođaja, licencirana instruktorka DONA International organizacije.

CIJENA: 200€  (u cijenu je uračunat radni materijal, certifikat o završenoj edukaciji, čaj/kafa osvježenje)
Uplata depozita u iznosu od 50€ je obavezna do 11.01.2017.god.

Obuka ima ograničen broj učesnika, zato požurite sa prijavama. Prijave su moguće na gore navedini mejl ili telefon ili lično u Padma joga studiju.