Menu

 

Danisovi „Tigrovi“ na Sarajevo Film Festivalu

Tigrovi, aktivistički film Oskarovca Danisa Tanovića o biznisu koji profit gradi na zdravlju i životima dojenčadi

Prateći istinitu priču 24-godišnjeg Pakistanca Syeda Aamira Raze, prodavača zaposlenog u velikoj korporaciji, u filmu nazvanoj Lasta, Tanovićevi Tigrovi raskrinkavaju praksu Nestlea koja već desetljećima uzrokuje smrti djece u najsiromašnijim zemljama svijeta u kojima voda, neophodna za pripremu zamjena za majčino mlijeko, nije dovoljno čista da bi osigurala sigurnu prehranu.

Lično se uvjerivši u strašnu istinu tokom posjete Pakistanu, Oskarom nagrađeni Tanović odlučio je svoje zgražanje kanalizirati kroz ono što radi najbolje – film. No, iako je od bure emocija do ideje trebalo jako malo, do gotovog filma bilo je potrebno nekoliko godina jer ga osiguravajuće kuće nisu htjele pratiti zbog straha od tužbi sa strane Nestlea. 

Štoviše, Pakistanac koji je ustao protiv velike kompanije bio je prisiljen emigrirati u Kanadu. Film o njegovoj borbi, premijerno prikazan u septembru 2014 na Toronto International Film Festivalu, na 62. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu u Španjolskoj dobio je Nagradu za altruizam - nagradu koja se dodjeljuje filmu koji promiče i naglašava ljudske vrijednosti koje pokreću pojedince na solidarnost i žrtvovanje za dobrobit drugih.

U decembru prošle godine film je prikazan u Hrvatskoj, na 12-om Human Rights Film Festivalu. Projekciju su u saradnji sa Human Rights Film Festivalom tada organizovale prijateljice iz „Rode“.

http://ticketing.sff.ba/ba/film?ID=5905