Menu

 

Sretna Vam svjetska sedmica dojenja 2017

Svjetska sedmica dojenja 2017 - Podržimo dojenje – zajedno!!!

svjetskasedmicadojenjabhmamalogo2

Ove godine, pod ovim motom, se po 25-i put obilježava Svjetska sedmica dojenja.

Proslavljajući i pozivajući na partnerstvo sve vas, porodice, majke, očeve, zagovornike, stručnjake, donositelje odluka, i sve Vas koji vjerujete da je moguće postići više! Pozivamo Vas da zajednički privučemo političku potporu, medijsku sigurnost, sudjelovanje mladih i širimo naš krug potpore, unaprijeđenja i zaštite dojenja.

Sredina loga predstavlja trijadu, zajedništvo dvoje odraslih i jednog malog djeteta, koje naglašava značaj podrške. Izjednačene veličine i forme dvoje odraslih simbolizuje zajedništvo i zajednicu u kojoj je briga za dijete srž uspješne veze. Plava linija oko ove zajednice je u skladu sa sedamnaestim razvojnim ciljem (Ciljevi održivog razvoja) koji poziva na suradnju i partnerstvo u podršci dojenju. Praznina u liniji, koja spaja zajednicu sa ostatkom loga ukazuje na to da se mora uraditi još mnogo toga da bi se održalo dojenje, i da mi održivi razvoj možemo dostići samo zajedno i kroz suradnju.

Logo je izradio Ammar Khalifa u okviru WABA-e.

Šta je WABA?

To je globalna inicijativa za zaštitu, potporu i unaprijeđenje dojenja u cijelom svijetu, koja se bazira na 1990. god. donešenoj Innocenti-deklaraciji o zaštiti, unaprijeđenju i potpori dojenju, te globalnoj strategiji za ishranu dojenčadi i male djece koju su izradile SZO i UNICEF. WABA 2016 počela putovanje koje će trajati slijedećih 15 godina kroz koje se želi dojenje povezati sa svih 20 razvojnih ciljeva. Održivi razvoj se ne može dostići bez multisektorskog partnerstva na svim razinama.

Šta je cilj svjetske sedmice dojenja?

Stavljanje dojenja u centar pažnje kao jedini normalan, prilagođen način ishrane za dojenčad. Pružiti potporu majkama i pružiti im prikladne informacije, kako bi se one mogle informiranim odabirom odlučiti za ili protiv dojenja svoga djeteta.

Isto tako je Svjetska sedmica dojenja namjenjena platforma, da se postane politički aktivno; Akcije teže tome da se ostvare što bolji uslovi za majke i njihovu djecu kako bi one mogle uspostaviti i održati isključivo dojenje u prvih šest mjeseci djetetovog života, a nakon toga nastaviti sa dojenjem uz uvođenje odgovarajuće druge hrane sve dok dijete ne napuni dvije godine života.

Ciljevi Svjetske sedmice dojenja 2017 su:

    - INFORMISATI / Razumjeti važnost saradnje kroz sva četiri tematska područja
    - USIDRITI / Prepoznati vlastitu ulogu i doprinos u svom djelokrugu
    - UKLJUČITI / Uspostaviti kontakt sa drugima radi utvrđivanja zajedničkih interesa
    - POTAKNUTI / Surađivati u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030.

Razmislite: šta vi možete uraditi da zaštitite, unaprijedite i podržite dojenje? S kim bi surađivali i na koji način???

Pripremile i prilagodile: Centar „Fenix“, Emina M., Adisa H.IBCLC Oktobar 2017