Menu

 

Dojenje nakon carskog reza - kako?

Nakon carskog reza možete dojiti isto kao i nakon prirodnog poroda.

Nakon carskog reza potrebna Vam je veća pomoć pri postavljanju djeteta na dojku. Ali ukoliko ustrajete i dobijete pomoć možete kao i nakon prirodnog poroda po preporukama Svjetske Zdravstvene Organizacije 6 mjeseci iskljčivo dojiti, što znači ne davati bilo kakvu drugu hranu ili tekućinu osim majčinog mlijeka, i nakon toga uz odgovarajuću dohranu dalje dojiti do starosti od dvije godine i duže.


Bio je carski rez

Moguće je da ste i prije poroda znali da ćete se poroditi carskim rezom, ili ste u toku poroda iznenađeni s tim.

Osjećaje koje sad imate mogu biti jako različiti i pomiješani. Možda ste ljuti ili tužni zbog izostanka osjećaja prirodnog rađanja i istovremeno zadovoljni ako je sve dobro prošlo. Ponekad se javi osjećaj „stranosti/ne pripadnosti“ prema djetetu, i to je normalno. Blizak kontakt sa djetetom u toku dojenja Vam može pomoći da se snađete sa onim što ste doživjeli i da se prepustite odnosu sa Vašom bebom.


Rooming In

Nakon carskog reza ako ste Vi i Vaša beba zdravi moguć je Rooming In. Tako se vas dvoje možete bolje upoznati; dojenje na zahtjev koje se savjetuje je jednostavnije. Možda je moguće da u početku Vaš partner ili neka druga bliska osoba ostane uz Vas i pomogne Vam oko brige o djetetu i postavljanja djeteta na dojku. Ako imate krevet uz zid sobe, ili krevet koji ima ogradu, dijete može ležati i pored Vas, bez da ga Vi morate držati.


Lijekovi

Danas za skoro sve bolesti postoje lijekovi koji se mogu uzimati za vrijeme dojenja i sa kojima možete nastaviti dojiti. Razgovarajte o tome sa svojim liječnikom/liječnicom, ako su Vam potrebni lijekovi protiv bolova, antibiotici ili drugi lijekovi.


Hormoni dojenja

Pri svakom dojenju se izlučuju hormoni koji ne djeluju samo u dojci. Kroz hormon Oksitocin povlači se materica. To pospješuje vraćanje organa na staro i zarastanje rana. U prvim danima možete osjetiti prožimanje, to će ubrzo prestati.

Hormon Prolaktin djeluje opuštajuće i pomaže Vam kroz to da se smirite i odmorite.


Nadolazak mlijeka

Nadolazak mlijeka je uslovljen hormonima i doćiće u svakom slučaju, po pravilu 2-3 dan nakon proda, a kod carskog reza ponekad i malo kasnije. Često dojenje od poroda pospješuje produkciju mlijeka i olakšava nadolazak mlijeka.


Stavljanje djeteta na dojku

Na početku je stavljanje djeteta na dojku za Vas malo nezgodno, dok se ne budete mogli slobodno kretati. Imaćete više vremena i mira da svoje dijete postavite na dojku ako je ono pored Vas ili ako Vam ga neko približi/donese čim on počne da okreće glavicu ili cmokće i tako pokazuje da želi na dojku. Neka Vam pomognu pri stavljanju djeteta sve dok se Vi ne budete osjećali sigurnom.


Vrijeme prvog stavljanja djeteta na dojku

Kod epiduralne anestezije s medicinskog stava ništa ne govori protiv toga da se dijete odmah postavi na dojku; najbolje je da se o tome dogovorite sa zdravstvenim osobljem. Nakon opće anestezije dijete možete staviti na grudi čim ste Vi dovoljno budni za to. Mala doza ostatka anestetika neće smetati Vašem djetetu.


Ugodne pozicije/položaji za dojenje

Postoje različiti položaji u kojima možete udobno dojiti i nakon carskog reza, bez da opterećujete ranu. Jastucima možete dodatno zaštititi ranu.


Dojenje ležeći na boku

Lezite udobno na jednu od strana. Glavu poduprite jastucima na visinu ramena, možda i leđa. Stavite jedan jastuk ispred rane. Blago savijte noge. Beba leži okrenuta Vama, stomak na stomak, sa ustima u visini bradavice.


Dojenje na leđima

Vi ležite na leđima, glava i ramena su Vam poduprijeta sa jastucima, noge savijene u koljenu ili sa jastukom ispod koljena. Dijete leži poprečno na Vašem tijelu(stomaku), daleko od rane, usta na bradavici.


Sjedeći sa strane

Sjedite, leđa i noge dobro oslonjeni. Dijete leži na jastuku pored Vas, sa nogama prema nazad, ustima ispred bradavice, tako da mu je lice okrenuto prema dojci i ono ne mora okretati glavu.


Položaj kolijevke

I ovdje sjedite dobro naslonjeni. Dijete je u Vašem naručju poprečno položeno ispred Vas, tako da mu se usta nalaze ispred bradavice. Jastuci će vam pomoći da zaštitite ranu i da dijete podignete na odgovarajuću visinu.


Već nakon kratkog vremena

Kod dojenja neće biti razlike između Vas i majki koje su prirodno rodile.

Svi opći savjeti za dojenje vrijede isto za sve dojilje:

  • kako Vaša beba najbolje može prihvatiti dojku
  • kako često dojiti i koliko dugo
  • kada je dobro početi sa dohranom
  • itd.

Izvor: www.afs-stillen.de

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC