Menu

 

Dojenje i H1N1

Dojenje štiti bebe od infektivnih bolesti. Sa majčinim mlijekom beba dobija mnoge zaštitne faktore. Skoro pa da svako već govori o antitijelima, koji predstavljaju samo jednu grupu zaštitnih faktora, kojih ima u dovoljnim količinama u majčinom mlijeku. Ovi zaštitni faktori djeluju na mnogo različitih načina, i tako štite bebu. Vrlo važno je, da majčino mlijeko djetetu daje „mucosol immunity“. To znači da majčino mlijeko sadrži protutijela „mucinis“, Lactoferin, Lysozyme, oligosaharide i mnoga druga imunološka tijela, koja crijeva i dišne puteve oblažu i tako sprječavaju ulaz različitih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica) i sprječavaju bolest. Drugim riječima rečeno,  dojenje je izolacija djeteta, bez da se ono izoluje (ostavi samo).

Kako na bebu utiče vakcinacija majke protiv H1N1?

Nije poznato da li vakcinacija i bebi donosi dodatnu zaštitu, ali nema razloga da mislimo da se to ne postiže. Kada se primi vakcina, možemo biti sigurni da to djetetu ne šteti. Ako ima neko djelovanje, onda je to da dodatno štiti dijete, ali to još nije dokazano.

Da li se majka treba odvojiti od djeteta ukoliko se kod nje pokažu simptomi H1N1?

NE!!!

„Center for Disease Control“ u Atlanti je preporučio, da majke koje imaju simptome H1N1 gripe, izdajaju svoje mlijeko i da to mlijeko druge osobe daju djetetu. Na ovaj način bi se djeca mogla odvojiti od svojih majki.

Ovo je jedna upitna izjava!

Majka koja ima simptome gripe H1N1, je bila jedan ili više dana već prije toga inficirana i samim tim je i beba već neko vrijeme sigurno bila izložena tom virusu. Odvajanje od majke zbog toga nije dobro i može štetiti. Prije svega su i majka i dijete izloženi stresu ukoliko se razdvajaju, a posebno ako je situacija otežana samom činjenicom da su bolesni. Drugo, izdajanje i davanje majčinog mlijeka flašicom smanjuje koncentraciju zaštitnih tijela u majčinom mlijeku.

Majka i dijete trabaju ostati zajedno, i u krevetu također, ako se majka ne osjeća dobro i dojenje se treba nastaviti. A ako se beba razboli najbolje je nastaviti sa dojenjem. Liječenje antivirusnim lijekovima oseltamivir (Tamiflu), koje se koristi u terapiji H1N1, se može nastaviti bez prekida sa dojenja. Bebe se trebaju i dalje dojiti, da bi se smanjio rizik od obolijevanja.

Izvor: http://www.drjacknewman.com

Prevod i obrada: Eva Mörtl, Emina Majdankić