Menu

 

Uvođenje dodatne prehrane tokom dojenja

Osnovni principi dodatne prehrane

1. Započnite sa davanjem druge hrane (osim majčinog mlijeka) kada beba napuni šest mjeseci. Do šestog mjeseca nastojte da primjenjujete samo dojenje, a zatim u šestom mjesecu počnite sa upoznavanjem sa različitim okusima hrane. I dalje nastavite sa dojenjem koje treba da bude učestalo i na zahtjev djeteta.

2. Nastavite sa dojenjem do druge godine pa čak i duže. Dužina i frekventnost dojenja su usklađene sa potrebama i željama Vas i djeteta.

3. Primjenjujte „dojenje na zahtjev“. Odgovorite na znakove gladi i prehrambenih sposobnosti koje vam upućuje dijete. Pomozite i ohrabrite proces prehrane (bez prisilne prehrane), tako što ćete dijete hraniti polagano i strpljivo, isprobavajući pri tome različite vrste hrane, različite okuse, kombinacije i teksture. Pri tome je neophodno isključiti ili smanjiti uticaj svega onoga što može da smeta, biti nasmijan, koristiti kontakt očima i ohrabrujuće riječi, tako da proces hranjenja postane vrijeme učenja i iskazivanja emocija.

4. Pripremite i držite hranu na adekvatan i bezbjedan način. Perite vaše ruke, ruke djeteta i posuđe prije same pripreme hrane i hranjenja. Najidealnije je da se hrana daje neposredno nakon pripreme. Ako pripremljenu hranu ne možete pohraniti u frižider onda je poželjno da je upotrijebite nakon dva sata ili eventualno do sljedećeg obroka tako što ćete je prije davanja dobro podgrijati. Prehrambene sastojke držite u hladnim i zatvorenim posudama tako da se ne mogu pokvariti. Izbjegavajte korištenje bočica za hranjenje jer je njihovu čistoću teško održavati.


5. Postepeno povećavajte količinu ponuđene hrane. Počnite sa malim porcijama u dobi od 6 mjeseci i povećavajte količinu ponuđene hrane sukladno interesu vašeg djeteta, dok i dalje nastavljate sa učestalim dojenjem. Energetska vrijednost dodatne prehrane u dobi od 6 do 8 mjeseci približno iznosi 200 kcl na dan, 300 kcl na dan u dobi od 9-11 mjeseci i 550 kcl na danu dobi od 12-23 mjeseca.

6. Mjenjajte učestalost i raznovrsnost prehrambenih sastojaka koje dajete. Pokušajte da odgovorite na potrebe i interesovanja kao i mogućnosti vašeg djeteta da prihvati različitu vrstu hrane. U početku djeci je neophodna mekana hrana, iako ona veoma brzo nauče žvakati. Već sa osam mjeseci djeca mogu jesti tzv. „prst hranu“, tj. hranu koju mogu držati među svojim prstima. Sa 12 mjeseci djeca mogu jesti veličinu hrane koju jede porodica, s tim što ona mora biti izrezana na sitne komadiće, a ponekad čak i ispasirana. I u ovom dobu za djecu treba izabrati nutricijski bogate namirnice tzv. „najbolje komade“ porodične hrane.


7. Nuditi hranu češće. U dobi od 6 do 8 mjeseci hranu nuditi 2 do 3 puta, a u dobi od 9 do 24 mjeseca i 3 do 4 puta uz dodatak malih užina koje nudite jednom ili dva puta u toku dana. Dojenje i dalje nastavite kao dodatak ovoj prehrani.

8. Djecu hraniti visoko-kalorijskim namirnicama. Davati različite vrste mesa, piletinu, ribu, i/ili jaje u toku dana koliko je moguće češće. Takođe je neophodno davati i grah, grašak, leće, lješnjak kreme, i/ili mliječne proizvode, posebno ako prehrana ne uključuje namirnice životinjskog porijekla. Također je potrebno svakodnevno davati obojeno voće, te različite vrste povrća. Pokušajte da ne dajete osnovne prehrambene namirnice pojedinačno. Npr. nemojte davati samo rižu ili kukuruznu kašu, već ih kombinujte sa kalorijski bogatom hranom, kao što je mljeveno riblje meso, jaja, mahunarke ili krem od oraha ili lješnjaka. Ne dajite djeci gazirana pića, slatkasta pića, kafu ili čaj. Ovakva pića pune želudac i time sprječavaju dodatno unošenje zdravije hrane. Ako je vaše dijete žedno ponudite mu majčino mlijeko ili običnu prokuhanu vodu.


9. Zaštitite zdravlje unošenjem vitamina i minerala. Ponudite raznovrsnu prehranu jer ćete na taj način povećati šanse za zadovoljenjem potreba dječijeg organizma za vitaminima i mineralima. Mala djeca koja se hrane vegetarijanskom prehranom obično trebaju vitaminske i mineralne nadomjestke ili pojačanu prehranu kako bi zadovoljili svoje prehrambene potrebe. Nekim majkama i djeci su takođe potrebni vitaminski i mineralni preparati u zavisnosti od lokalnih uvjeta prehrane.

10. Dojite češće tokom bolesti. Tokom bolesti djeci treba davati više tekućine i hranu koju vole. U periodu od najmanje dvije sedmice nakon bolesti podstičite dijete da jede češće i obilnije obroke.