Logo

„Dojenje – govorite o tome“ je tema ovogodišnje sedmice dojenja

Svjetska sedmica dojenja je svjetska kampanja kako bi se povećala pažnja i potpora dojenju. Sa preko 170 uključenih zemalja ona doseže najširu potporu dojenju.

World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) definiše priču o dojenju kao treću dimenziju pored vremena (od trudnoće do prestanka dojenja) i prostora (kod kuće, u zajednici, u zdravstvenom sistemu itd.). WABA kao sponzore ne akceptira proizvođače zamjene za majčino mlijeko, opreme(flašice, dude, i sl.) ili dohrane (kašice i sl.). WABA ohrabruje sve učesnike u svjetskoj sedmici dojenja da respektuju i prihvate ovu etičku osnovu.

Na koga se odnosi ovaj poziv/zahtjev?

Kako dolazi do preranog prestanka dojenja?

Oni žele da učestvuju u rastu i razvoju bebe.

Kad je najbolje vrijeme za uvođenje dodatne hrane uz majčino mlijeko i kako ćemo ga prepoznati? Kako bližnja rodbina može biti u blizini dojenčeta bez da mu direktno doda ili da čokoladni keks ili sl. Koje predrasude o dojenju se šire?

Tražiti razgovor... Onaj ko se ne osjeća neposredno uključen, ponekad je ipak indirektno! Okolina dojilja je raznolika. AFS je sa svojim principom majka-majci savjetovanjem puna razumijevanja. Naša želja je da i žene koje ne doje govore o dojenju!

I uz pomoć novih medija trebalo bi znanje o dojenju i načinima potpore dojenju biti pristupačno i onim ljudima koji ne traže ciljano informacije o dojenju, možda kroz postavljanje linkova ka organizacijama koje podržavaju dojenje na stranice tematski bliskih interesnih grupa: grupa za bebe, klinika, udruženja babica, savjetovališta za djecu i sl. Podstrek za razgovor o dojenju se lako pronalazi, i iz pogleda onih koji ne doje.

Različite teme u vezi sa dojenjem mogu biti:

Dojenje je prirodna ishrana!

Dojenje i razgovori o dojenju idu ruku uz ruku. Normalna ishrana djeteta, koja mu istovremeno pruža sigurnost i blizinu, treba vašu spremnost na komunikaciju.

Izvor: www.afs-stillen.de

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC

 

© Copyright 2009, All Rights Reserved