Logo

Bljucanje i reflux kod dojenih beba

dojenje12By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

© Paul Hakimata – Fotolia.com

Moja beba bljuca – da li je to problem?

Bljucanje, ponekad se naziva fiziološkim ili nekomplikovanim refluksom, je uobičajeno kod beba i obično je (ali ne uvijek) normalno. Većina malih beba bljuca povremeno, pošto je njihov probavni sistem nezreo, što olakšava da se sadržaj želuca vraća u jednjak (cijev koja spaja usta i želudac).

Bebe često bljucaju kad prebrzo pojedu previše mlijeka. Ovo se može desiti kad beba sisa brzo i pohlepno, ili kad su majčine dojke prepunjene. Količina koja se izbaci najčešće izgleda mnogo veća nego što realno jeste. Ako se djetetu lako odvlači pažnja tokom podoja (vuče dojku i razgleda okolo) ili je nervozno na dojci, ono može tokom podoja progutati i zrak, pa će tad bljucati češće. Neke bebe bljucaju češće dok im rastu zubi, počinju puzati ili počinju sa uvođenjem krute hrane.

Nekoliko statističkih podataka (za sve bebe, ne samo dojene):

Ako je vaša beba „sretni bljucač“ – dobro dobija na težini, bljuca bez neugode i većinom je zadovoljna – bljucanje je društveni i problem pranja veša, prije nego medicinski problem.

Neki od razloga pretjeranog bljucanja

Moja starija beba je upravo počela više da bljuca – šta se dešava?

Neke starije bebe će početi više da bljucaju nakon perioda sa rijetkim ili potpuno bez bljucanja. Nije neobično čuti ovako nešto oko 6. mjeseca bebinog života, mada se to dešava i u drugom uzrastu. Ako je bljucanje veoma često (naročito ako beba ne izgleda dobro), treba razmotriti mogućnost probavne bolesti.

Ako se beba ne čini bolesna, ovo su neki mogući uzroci:

U osnovi, međutim, ako je vaša beba zdrava i napreduje dobro uprkos bljucanju – dobiva dobro na težini, ima dovoljno popišanih i pelena sa stolicom – onda je bljucanje prije problem pranja veša nego medicinski problem.

Gastroezofagealni refluks (GER)

Mali procenat beba iskusi neugodu i druge komplikacije zbog refluksa – ovo se naziva gastroezofagealni refluks. Ove bebe su nazvane još i „mršavi vrištavci (u poređenju sa sretnim bljuckačima). Izgleda da postoji porodična sklonost ka refluksu. GER je posebno čest kod nedonoščadi (zbog njihove nzrelosti) i kod beba sa drugim zdravstvenim problemima. GER se obično poboljšava između 12 i 24 mjeseca života.

Simptomi GER-a su slijedeći – njihov stepen izraženosti je promjenjiv i zahtjeva ljekarsko dijagnosticiranje:

Upozoravajući znati teškog refluksa:

GER može uzrokovati da bebe ili ne jedu (jer povezuju hranjenje sa naknadnim bolom, ili ih boli kad gutaju) ili se prejedaju (zato što sisanje zadržava sadržaj želuca na dnu i zato što je majčino mlijeko prirodni lijek protiv kiseline).

Savremene informacije o refluksu ukazuju da se ispitivanja i terapija refluksa kod djece mlađe od 12 mjeseci razmatra samo ako je bljucanje praćeno slabim dobivanjem na težini, jakim zagrcavanjem, plućnim bolestima i drugim komplikacijama. Prema Donna Secker, MS, RD, u članku Gastroesophageal Reflux Disease, “Dojenče sa težim refluksom, koje relativno dobro napreduje i nema nekih značajnih zdravstvenih tegoba ima najveću korist od malo ili nikako terapije.”

Kad se sumnja na GER, veliki broj ljekara isproba različite vrste lijekova za terapiju refluksa (bez testiranja dijagnoze), da bi vidjeli da li lijekovi olakšavaju simptome. Ako se radi testiranje, 24 satno ispitivanje pH sondom je savremeni „zlatni standard“ za testiranje refluksa kod beba. To je procedura pri kojoj se niz bebino grlo spušta cijevčica da bi se izmjerila kiselost u na dnu bebinog jednjaka. Gutanje barija nije tako invazivna metoda (beba proguta mješavinu sa barijem i onda se napravi rendgenski snimak) ali nije tako efikasna u dijagnostici refluksa, jer većina beba reaguje refluksom na uzimanje barija. Ovaj pregled neće otkriti da li je sadržaj želuca kiseliji i da li postoje oštećenja jednjaka zbog refluksa, ali može pokazati da li postoje blokade ili suženja želučanog sfinktera, što bi moglo izazivati refluks. Dodatna testiranja bi mogla biti preporučena u određenim situacijama (pogledati reference za dalje informacije). U veoma teškim slučajevima, kad ne pomažu lijekovi može se predložiti operacija.

Savjeti za dojenje

Šta mogu učiniti da minimiziram bljucanje/refluks?

Šta sa zgusnutom hranom?

Bebi žitarice koje se dodaju da zgusnu majčino mlijeko ili formulu se koriste kao terapija GER-a duži niz godina, ali je njihova upotreba kontraverzna.

Da li funkcioniše? Zgusnuti obroci mogu smanjiti bljucanje, ali istraživanja nisu pokazala smanjenje pokazatelja refluksa (npr. „tihi refluks“ je još uvijek prisutan). Prema Donna Secker, MS, RD u članku Gastroesophageal Reflux Disease, “Efekat zgusnutih obroka je više kozmetički (smanjuje vraćanje hrane i poboljšava spavanje nakon jela) nego što donosi korist.” Zgusnuti obroci su povezani sa pojačanim kašljanjem nakon hranjenja, i mogu produžiti vrijeme pražnjenja želuca te povećati broj epizoda refluksa i udisanja sadržaja. Imajte na umu da rižine pahuljice neće efikasno zgusnuti majčino mlijeko zbog amilaze (enzima koji probavlja ugljikohidrate) koji se prirodno nalazi u majčinom mlijeku.

Da li je to zdravo za bebu? Ako zgušnjavate hranu, nadzirite bebin unos, jer na ovaj način beba može unositi manje majčinog mlijeka, pa tako smanjiti unost hranjivih materija. Mnogobrojni su razlozi za izbjegavanje ranog uvođenja žitarica i krute hrane. Postoje dokazi da uvođenje riže i žitarica sa glutenom prije 3. mjeseca bebinog života može povećati rizik od dijabetesa tipa I. Dodatno, bebe sa GER-om više trebaju sve svoje odbrambene resurse da se bore sa alergijama, respiratornim infekcijama i infekcijama uha – a studije pokazuju da rano uvođenje kreute hrane povećava rizik od svih navedenih stanja.

Dojilački odnos: Rano uvođenje krute hrane povezano je sa ranim odvikavanjem od dojenja. Bebe sa refluksom su svakako pod rizikom nemirnog ponašanja tokom podoja, štrajkova dojenja i preranog odvikavanja od dojenja ako beba poveže dojenje sa neugodnostima refluksa.

Sigurnosna pitanja: Nikad ne dodajite žitarice u flašicu bez medicinskog nadzora ako vaša beba ima slab refleks sisanja ili nekoordinirane vještine sisanja.

Link na izvorni tekst: http://kellymom.com/hot-topics/reflux/

Copyright © [date] kellymom.com. Reprinted with permission from kellymom.com, which does not endorse any particular uses of this translated document. kellymom.com is not responsible for the completeness or the accuracy of the translation.

Prevod uz odobrenje Kellymom.com: Inicijativa Dojenje je In

Prevela: Lejla Kapidžić

Stručna obrada: Adisa Hotić, IBCLC

© Copyright 2009, All Rights Reserved