Menu

 

Šestomjesečne bebe osjete stres kad ih majka ignoriše

Šestomjesečne bebe, iako su jedva u stanju da same sjede, osjećaju stres ako ne dobiju potrebnu pažnju. Nivo hormona stresa, kortizola, raste kada ih majka ignoriše, pa su čak i dan poslije zabrinute da se to ignorisanje ne ponovi.
Beba, kojoj je majčina ljubav uskraćena na dvije minute, uznemirena je i misli da će ponovo biti ignorisana, upozorava kanadska studija.

Stručnjaci koji se bave razvojem djece kažu da se ponavljanje epizoda stresa može negativno odraziti na zdravlje bebe. U pokušaju da istraže da li su šestomjesečne bebe u stanju da predosjete problem, kanadski istraživači pozvali su 30 majki i beba u svoju laboratoriju i podijelili ih u dvije grupe. Bebe su smještane u autosjedalice, a njihove majke su se igrale s njima i pričale.

Jednoj grupi beba igra se prekidala dvominutnim periodima kada je majka gledala iznad djetetove glave, bez vidljivih emocija na licu. Nivoi kortizola mjereni su nekoliko puta oba dana. Kada su ignorisane, nivo kortizola kod beba bi se povisio. Sljedeći dan kada su se bebe vratile u laboratoriju, nivo kortizola kod djece koja su dan prije ignorisana je porastao, iako taj dan nisu bili ignorisana.

"Rezultati istraživanja pokazuju da su bebe u stanju doživjeti stres zbog stanja koje predviđaju", rekao je istraživač na Univerzitetu u Torontu, dr. David Haley, a prenosi "Daily Mail".
(Sarajevo-x.com)