Menu

 

Krvarenje/iscjedak u toku babinja

Ova pojava se naziva lohije i opisuje unutarnji proces zarastanja rana nakon poroda. U prvoj sedmici one su najčešće crvene(krvave), u drugoj smeđkaste, u trećoj žućkaste, u četvrtoj svijetle. U prvim danima pri mokrenju mogu izlaziti i tzv. „koagulumi“ (zgrušana krv crne boje), čak do veličine šake, i to vas ne treba zabrinjavati.

Zato što bakterije u izlučevinama rana imaju jako dobru podlogu za razmnožavanje obratite pažnju da što češće operete ruke. To je jedina i najbolja zaštita od prenošenja bakterija koje bi se mogle naći u lohijama. Ali to nije razlog da se odvajate od djeteta. Jer vi ste imuni na „vaše bakterije“, a i beba u toku trudnoće preko posteljice i nakon poroda, preko majčinog mlijeka dobiva imunoglobuline, tj. zaštitu od tih istih bakterija.

Ako rane babinje provodite u bolnici, onda svoje ruke povremeno možete i dezinficirati. Bakterije koje se mogu pronaći u bolničkim ustanovama su najčešće rezistentne, tj. otporne i lako mogu preći na vas i na vašu bebu.

Ako bilo šta vezano za lohije odstupa od gore navedenog ili se vi ne osjećate dobro, kontaktirajte vašu babicu ili ginekologa!!!