Menu

 

Blizanci

BLIZANCI

Radost i posao roditelja koji očekuju blizance je udvostručena.
Blizanci mogu biti jednojajčani ili dvojajčani.
Do jednojajčani blizanaca dolazi ako se oplođena jajna
ćelija u prvim danima nakon oplodnje podijeli.
Jednojajčani blizanci uvijek imaju isti spol, imaju iste nasljedne faktore kao što su boja kose i očiju, tjelesna građa i krvna grupa. Oni su slični jedno drugom kao jaje jajetu. Kod dvojajčani blizanaca su oplođene dvije različite jajne ćelije sa dva različita spermatozoida. Iz tog razloga dvojajčani blizanci mogu biti različitog pola. Trudnica koja očekuje blizance, treba da ima posebnu, intenzivnu njegu i praćenje od strane liječnika. Samo tako se može kontrolisati povećani rizik.

To znači da ona češće mora na preglede, u zadnjem tromjesečju možda čak sedmično. Sve poteškoće u trudnoći: mučnine, grčevi, visok krvni pritisak, poremećaji sna, edemi, se javljaju češće kod trudnica koje nose više od jedne bebe. Opterećenje je u mnogome veće nego kod trudnice koja očekuje jednu bebu. Trudnica si zbog toga mora priuštiti više mira i mora više obratiti pažnju da se tjelesno ne opterećuje. Trudnica koja očekuje više od jedne bebe trebala bi pravovremeno obratiti pažnju da ustanova u kojoj želi da se porodi posjeduje sve neophodno u slučaju prijevremenog poroda. Danas visoki tehnički standardi intenzivnih stacionara za novorođenčad razlog su da i prijevremene rođene bebe postanu zdrava djeca.

Beba

BEBA


Šta  bebe u čuju, vide i osjećaju u majčinoj utrobi???

U ovojnici ispunjenoj plodovom vodom nerođena beba živi zbrinuto, kao astronaut u svemirskoj kapsuli. Ono još uvijek prespava većinu sati u toku dana, ali kad je budna, ona osjeti potrebu za radom, kretanjem: uči razne pokrete, dodiruje čelo, sisa palac i pliva.

Poslije 30 sedmice većmože da čuje. Otkucaji srca i glas majke će joj vrlo brzo postati veoma poznati. Takođe i zvukovi iz vanjskog svijeta (npr. muzika) dopiru prigušeno dopiru do nje. Zajednica između majke i djeteta je tako bliska, da ne samo tjelesni nego i duševni osjećaji majke utječu na njenu bebu.

Tako npr. znamo da se strah, uzbuđenje, nervoza još u trudnoći prenose sa majke na bebu.

Ali isto tako se prenose i lijepi osjećaji: jedan razlog više za sve trudnice da sebi u toku trudnoće priušte mir, zadovoljstvo i opuštanje.


Babica

BABICA

Babica u normalnom slučaju (u većini zemalja) prati trudnicu od ulaska u bolnicu, pa sve do okončanja poroda. Ona radi prve preglede da bi mogla vidjeti koliko je porod uznapredovao, i ona priprema ženu za porod.
Ona prati da li porodilja ispravno diše, i da li je opuštena u toku bolova.
U slučaju da babica u toku poroda ustanovi nepravilnosti
koje bi mogle voditi bilo kakvoj komplikaciji,
ona će odmah uključiti i ginekologa u porod.
U slučaju da je porodilja došla u bolnicu sa bilo kakvim rizikom,
u njeno praćenje se odmah uključuje i ginekolog.
Oni će onda zajedno sa babicom pratiti i ocjenjivati kontrakcije i srčane tonove bebe. I zajedno sa porodiljom i njenim partnerom će odlučivati o eventualnim zahvatima. Kad je beba došla na svijet, babica ocu bebe pokazuje kako će ona biti dalje zbrinuta, priprema sve neophodno za odvajanje pupčane vrpce i radi APGAR test. Babice nisu obrazovane samo za porod: one u većini zapadnih zemalja samostalno prate trudnicu u toku trudnoće i preventivnih pregleda, i kvalificirane su za njegu i zdravstveno praćenje novorođenčadi i majki u toku babinja. One vam nude kurseve pripreme za porod i kurseve Baby masaže. Poslije poroda vam babica dolazi u svakodnevne kućne posjete.

Babinje

BABINJE

Šta se događa u tijelu žene, kada je okončan porod?

Dok se organizam mlade majke poslije poroda ponovo potpuno vrati na stanje kakvo je bilo prije trudnoće, proćiće šest do osam sedmica.

Šta se u tijelu žene dešava u toku toga vremena?

• Materica se vraća na prijašnje stanje: par sati nakon poroda je maternica ponovo veličine kao veća narandža. Tek nakon šest sedmica ona ima njenu polaznu veličinu. Poslije poroda dolazi do izlaska krvi, sekreta rane i dijelova tkiva iz maternice. U početku je intenziteta prosječne menstruacije, da bi kod većine žena nakon jedne sedmice bilo vrlo blago i žutosmeđkaste boje, i potpuno prestaje najkasnije šest do osam sedmica nakon poroda.
• Počinje produkcija mlijeka: što prije beba nakon poroda bude stavljena na grudi majke(najbolje je da se to uradi neposredno nakon poroda) prije i lakše će se stimulirati produkcija mlijeka. I što prije beba počne da doji, utoliko manje bolan će biti proces naviranja mlijeka.
• Tijelo se vraća stanju „van trudnoće“: u prvim danima nakon poroda se izbacuje veća količina nakupljene tečnosti u organizmu – žena u ovom periodu već gubi do pet kilograma tjelesne težine i zbog toga se znoji mnogo više nego inače. Trbušna stjenka se polako zateže.

Vagina i stidne usne se oporavljaju od poroda, zašto im je potrebno četiri do šest sedmica. Ulaz u vaginu poslije poroda uvijek ostaje nešto širi, nego što je bio prije trudnoće. Ušće maternice se zatvara u vremenu od dvije do četiri sedmice. Pri tome se sljedeća menstruacija čeka nešto više, nakon 12 sedmica u prosjeku 33 % porodilja koje doje dobiju svoju prvu mjesečnicu, a 91% onih koje ne doje.