Menu

 

KONTRAKCIJE ILI TRUDOVI

Šta u tijelu izazivaju šest vrsta kontrakcija koje poznajemo?

Trudovi su kontrakcije (skupljanje) muskulature materice. Ali ne znači svaki „tvrdi stomak“ da je porod počeo.
Trudovi u trudnoći: oni se nazivaju i predtrudovi, i treniraju muskulaturu materice. Oni su tako blagi, da ih trudnice ne osjete kao bol.
Drugačije je kod prožimajući bolova u stomaku ili kičmi: oni mnogu biti znakovi prijetećeg prijevremenog poroda ili pobačaja. Trudnica bi u tom slučaju trebala odmah posjetiti liječnika, liječnicu ili svoju babicu.
Trudovi pri spuštanju bebe: otprilike šest do četiri sedmice prije određenog termina poroda (kod druge bebe nekad i kasnije) počinju se osjećati blaga zatezanja u kičmi: trudovi koji bebu povlače prema dole, glava ulazi u malu zdjelicu i stomak se spušta. Trudovi pri spuštanju se javljaju ne redovno i ubrzo prestaju.
Trudovi pri otvaranju: u toku prve faze poroda maternica se ritmično skuplja dok se ušće maternice od početnih samo par milimetara, ne otvori na deset centimetara. Trudovi otvaranja se javljaju u redovnim razmacima, koji se vremenom smanjuju. Kad se razmak između trudova smanji na deset do pet minuta, vrijeme je da se uputite na mjesto gdje ćete se poroditi (bolnica).
Trudovi pri istiskivanju: ovo su najjači trudovi. Oni u prosjeku traju 45 sekundi, a javljaju se pola do jedan sat prije poroda. Porodilja sada osjeća potrebu da se napinje!!!! Kontrakcije poslije poroda: u prosjeku od pet minuta do pola sata nakon poroda javljaju se još jednom kontrakcije. One oslobađaju posteljicu i istišću je prema van. Često su potrebne samo dvije do tri takve kontrakcije.
Naknadne kontrakcije: one služe tome da bi se otvoreni krvni sudovi (mjesta gdje je bila smještena posteljica) nakon poroda zatvorili i da bi se maternica vratila u prijevremeno stanje.

(bhmama.org)