Menu

 

KONTRAKCIJE ILI TRUDOVI

Šta u tijelu izazivaju šest vrsta kontrakcija koje poznajemo?

Trudovi su kontrakcije (skupljanje) muskulature materice. Ali ne znači svaki „tvrdi stomak“ da je porod počeo.
Trudovi u trudnoći: oni se nazivaju i predtrudovi, i treniraju muskulaturu materice. Oni su tako blagi, da ih trudnice ne osjete kao bol.
Drugačije je kod prožimajući bolova u stomaku ili kičmi: oni mnogu biti znakovi prijetećeg prijevremenog poroda ili pobačaja. Trudnica bi u tom slučaju trebala odmah posjetiti liječnika, liječnicu ili svoju babicu.
Trudovi pri spuštanju bebe: otprilike šest do četiri sedmice prije određenog termina poroda (kod druge bebe nekad i kasnije) počinju se osjećati blaga zatezanja u kičmi: trudovi koji bebu povlače prema dole, glava ulazi u malu zdjelicu i stomak se spušta. Trudovi pri spuštanju se javljaju ne redovno i ubrzo prestaju.
Trudovi pri otvaranju: u toku prve faze poroda maternica se ritmično skuplja dok se ušće maternice od početnih samo par milimetara, ne otvori na deset centimetara. Trudovi otvaranja se javljaju u redovnim razmacima, koji se vremenom smanjuju. Kad se razmak između trudova smanji na deset do pet minuta, vrijeme je da se uputite na mjesto gdje ćete se poroditi (bolnica).
Trudovi pri istiskivanju: ovo su najjači trudovi. Oni u prosjeku traju 45 sekundi, a javljaju se pola do jedan sat prije poroda. Porodilja sada osjeća potrebu da se napinje!!!! Kontrakcije poslije poroda: u prosjeku od pet minuta do pola sata nakon poroda javljaju se još jednom kontrakcije. One oslobađaju posteljicu i istišću je prema van. Često su potrebne samo dvije do tri takve kontrakcije.
Naknadne kontrakcije: one služe tome da bi se otvoreni krvni sudovi (mjesta gdje je bila smještena posteljica) nakon poroda zatvorili i da bi se maternica vratila u prijevremeno stanje.

(bhmama.org)

KUĆNI POSLOVI

Svaka zdrava trudnica smije skoro sve sama da radi. Svakodnevne kućne poslove trudnica ne treba ograničavati. Kretanje u kući kratkotrajno smanjuje opterećenje kičme i zglobova. Ali bi  trudnice trebale da izbjegavaju dizanje i nošenje teških predmeta, što više poslova treba da obavljaju sjedeći (peglanje, pripremanje ručka itd.).
Izbjegavajte penjanje na ljestve ili visinu da bi oprali prozore ili obavili slične poslove, jer je u trudnoći poremećena točka ravnoteže i postoji veća opasnost od padova, na šta mi često u žurbi i ne mislimo.

(bhmama.org)

KRVNI PRITISAK

Krvni pritisak se u trudnoći treba redovno pratiti. Sve što je nerođenom djetetu potrebno za razvoj ono uzima preko placente (posteljice) iz krvi majke. Da li taj izvor radi optimalno, može nam pokazati i vrijednost krvnog pritiska  majke.

U prva tri mjeseca, kroz hormone koji održavaju trudnoću se skoro kod svih trudnica snizi krvni pritisak, to je prednost trudnicama, jer je u trudnoći krvni pritisak često povećan. Žene, koje su i prije trudnoće imale nizak krvni pritisak, sad se osjećaju još umornije. Kod svakog preventivnog pregleda babica ili liječnik će vam izmjeriti krvni pritisak.
Kod žena koje imaju problematičan krvni pritisak, liječnik će provjeravati da li je beba dovoljno opskrbljena hranjivim materijama i da li se normalno razvija. Ukoliko krvni pritisak bude ispod granice ili ako se povisi više od dozvoljenih granica, lijekovi će biti neizbježni. Visok pritisak može biti i simptom bolesti koja se javlja samo u trudnoći, a koju danas nazivamo preeklampsija, koja je posljedica tzv. EPH-gestoza u kojima su udruženi simptomi: E-edem, P-proteinurija, H-hipertonija (visok krvni pritisak). Trudnice sa preeklampsijom moraju biti liječene u zdravstvenim ustanovama, jer postoji opasnost od prijevremenog poroda. Često će vam već pomoći ležanje, mir, i ishrana bogata bjelančevinama. U teškim slučajevima mora se hitno dovršiti porod.

Ukoliko primjetite da vam je vaš krvni pritisak viši nego obično obavezno se javite svom ginekologu.