Menu

 

LIJEKOVI

Ne uzimajte bilo kakve lijekove, bez da ste prije konsultovali svog liječnika ili liječnicu. Posteljica, koja nerođeno dijete spaja sa krvotokom majke, ne uspijeva da ukloni sve štetne materije od bebe. Iz tog razloga može biti opasno ako trudnica uzima lijekove. Većina sastojaka lijeka prodire kroz placentu do krvotoka fetusa. Neke supstance mogu dovesti do teških oštećenja, retardacija i bolesti krvotoka, posebno u prva tri mjeseca. I medikamenti na biljnoj bazi mogu prouzrokovati oštećenja.

Kad su neophodni lijekovi?

Još uvijek mnogo trudnica, uprkos mnogo upozorenja uzimaju bez mnogo razmišljanja lijekove protiv glavobolja, gripe ili lijekove za smirenje, a da ne pitaju liječnika da li to smiju. Međutim ginekolozi doživljavaju i to da se trudnice striktno protive uzimanju propisanih lijekova.

Dopustite liječniku da odluči o tome, jer u trudnoći postoje stanja i bolesti kod kojih se obavezno moraju uzimati lijekovi.

Različite infektivne bolesti npr. ili u trudnoći česte upale bubrega mogu se zaustaviti samo antibiotskom terapijom. Visok krvni pritisak mora takođe biti liječen odgovarajućim lijekovima, ili u blažem obliku dijetom.

(bhmama.org)