Menu

 

MATERICA (lat. Uterus)

Na početku trudnoće maternica je jedan relativno mali, neprimjetan mišić, čija forma i veličina podsjeća na krušku. U toku slijedećih devet mjeseci ona kontinuirano dobija na veličini i razvija se u najveći i najznačajniji mišić tijela žene, da bi se kratko nakon poroda vratila na veličinu onog malog neprimjetnog mišića.

Na kraju trudnoće materica ima veličinu medicinske lopte i teška je otprilike 1000 gr. Ona se pruža od dna zdjelice do početka rebara. Zidovi maternice su sastavljeni od horizontalno, vertikalno i spiralno postavljene glatke muskulature, koja se slično muskulaturi crijeva, ne može samovoljno kontrolirati.

(bhmama.org)

MEDIKAMENTOZNI POROD

Zašto liječnici ponekad umjetno izazivaju kontrakcije?
Porod se najavljuje kad počinju trudovi otvaranja. Oni se javljaju pod uticajem jednog hormona - oksitocina, koji se oslobađa u tijelu trudnice, kad je beba dovoljno razvijena za život izvan maternice – otprilike 260 dana nakon oplodnje. Taj hormon se može sintetički proizvesti. Uz pomoć njega liječnici i liječnice mogu umjetno izazvati porod.

Tri bitna razloga za izazivanje poroda su:
1. kad je određeni termin poroda prošao, i pri čestim pregledima se utvrdi opasnost, trudnica ne dobija kontrakcije i nalaz plodove vode, CTG-a ili ultrazvuka ukazuju na stvarne opasnosti za život bebe.
2. kad su zbog bolesti život majke ili bebe u opasnosti, npr. nedovoljan razvoj bebe ili EPH gestoza.
3. kad poslije prijevremenog puknuća vodenjaka ne dođe do spontanih kontrakcija i postoji opasnost od infekcije.

U svim ostalim slučajevima treba dobro razmisliti da li zalaziti u rizik izazivanja poroda, jer indukcija, ukoliko nije potpuno opravdana, ima i svoje negativne strane ukoliko se radi rutinski, kao što je slučaj u nekim bolnicama. Zbog toga tražite od Vašeg ginekologa da Vam da detaljne informacije o tome.

(bhmama.org)