Menu

 

POTEŠKOĆE U TRUDNOĆI

Trudnoća za tijelo žene znači jednu veliku promjenu. Zbog toga može doći i do različitih poteškoća.

Evo kako sebi možete pomoći:
• Stomačni grčevi: u trudnoći su crijeva kroz hormonske promjene češće izložena grčevima. Protiv toga vam pomaže pravilna ishrana.

• Popuštanje mjehura: u zadnjim mjesecima trudnoće glava bebe često pritišće mokraćni mjehur. Trudnica zbog toga ima češće potrebe za mokrenjem, koje bi trebala redovno zadovoljavati. Idite često mokriti, nemojte «trpiti».


• Sporiji i teži rad crijeva: jedna relativno česta poteškoća, dva dana bez stolice se smatraju još uvijek normalnim. U suprotnom pomaže prilagođena ishrana i prirodni preparati ( sjemenke, vodom natopljene suhe šljive ili kompot od šljiva) i šetnja na čistom zraku.

• Otečene noge: Otečene ruke ili noge su u trudnoći popratna pojava. Najbolje sebi možete pomoći ovako: noge dnevno 2-3 puta masirajte četkom ili hladnim mlazom vode odozdo prema gore. Ako su vam noge i ujutro otečene kao i uvečer, posavjetujte se sa vašim liječnikom. Ukoliko vam je istovremeno povišen krvni pritisak i pronađeni proteini u nalazu urina postoji opasnost od tzv. EPH gestoza, vaš liječnik/ca će vam pomoći dalje.


• Proširene i otečene vene: ako ste skloni proširenim venama u trudnoći izbjegavajte duže stajanje, što više poslova obavljajte sjedeći po mogućnosti sa podignutim nogama, hodajte više bosonogi, i nosite specijalne čarape. Poželjno je da što češće noge dignete iznad visine tijela i dok spavate donji dio kreveta uvijek bude udobno podignut.

• Bolovi u donjem dijelu kičmenog stuba: kičma je u toku trudnoće jako opterećena. Zbog toga se kod mnogo žena javljaju  bolovi u kičmi. Često pomaže plivanje ili specijalna gimnastika tj. vježbe koje su prilagođene trudnicama ili joga. Da bi izbjegli bolove u kičmi dajemo vam još par savjeta:
Radite što više poslova sjedeći,
kod poslova koje radite stojeći podignite jednu nogu na malu stoličicu, teže predmete     rasporedite na obadvije ruke podjednako, i sa obadvjema rukama ih držite blizu tijela.
Na kursu pripreme za porod se posavjetujte koje vježbe pomažu kod bolova u kičmi i kako pravilnim držanjem tijela u toku svakodnevnih poslova možemo smanjiti optrećenje koje kičma trpi u toku trudnoće!

• Mučnine i povraćanje: su bezopasne ukoliko žena ne počinje gubiti na težini. Ove poteškoće uglavnom prestaju početkom četvrtog mjeseca.

Isproban recept: ujutro doručkujte u krevetu i poslije toga ostanite još neko vrijeme da ležite, u toku dana uzimajte češće ali zato manje obroke. Kod čestog povraćanja koje vas opterećuje, potražite pomoć ljekara.

• Grčevi u listovima: često su povezani sa manjkom magnezija. Pomaže uzimanje tableta magnezija i vježbe

PUCANJE VODENJAKA
Šta uraditi ako trudnici prsne vodenjak?

- Javiti se u rodilište!!!
Vodenjak, u kome raste nerođeno dijete, leži kao vodom napunjen balon u maternici. Milimetarski debela ovojnica, se sastoji od dva čvrsta kožna tkiva, koja su spojena labavim spužvastim slojem, koji se pokreću jedan prema drugom. To ga sve čini izrazito otpornom tkivu, u kojem je nerođena beba u toku trudnoće dobro zaštićena.
Normalno vodenjak puca u toku poroda, kad je grlić maternice potpuno otvoren i vodenjak može bez problema da se spušta u porođajni kanal. U stručnom rječniku se to naziva pravovremenim pucanjem vodenjaka. Ako vodenjak prsne i plodova voda istekne prije  početka bolova, to nazivamo prijevremenim pucanjem vodenjaka. Kod 10 – 20% svih trudnica vodenjak puca prije početka poroda, ponekad i više sedmica prije termina. Takvo pucanje vodenjaka je onda ozbiljna komplikacija ako je beba još premala (prije 30 sedmice trudnoće). Kod takvog slučaja skoro uvijek u toku 24 sata počinju kontrakcije, i porod se onda ne može više zaustavljati. Druga opasnost: Bakterije i klice prodiru u već otvorenu maternicu i beba je izložena infekciji.

Znači ukoliko žena ima osjećaj da joj je vodenjak istekao prijevremeno, mora se hitno konsultovati sa svojim liječnikom/liječnicom.

PRIPREMA ZA POROD

Koliko je trudnica bolje pripremljena za porod, utoliko će lakše proći sam porod. Kurs pripreme za porod  sadrži mnogo elemenata, da se pravilno pripremite za sve što vas očekuje u porodu, te vas informira o trudnoći i porodu. Trudnice će na ovim kursevima naučiti da pronađu unutrašnji mir i da nauče kako se mogu opustiti. One će osjetiti kako će njihove snage biti probuđene – ne samo u odnosu prema bolovima u toku kontrakcija, nego i prema ostalim nadolazećim promjenama u njihovom životu.
Sa kursom pripreme za porod se počinje otprilike od petog mjeseca trudnoće. Kurs sadrži informacije o trudnoći i porodu:
Promjene na tijelu
Razvoj djeteta u uterusu
Kako izgleda normalan tok poroda
Kako sebi možemo olakšati porod
O zahvatima u toku poroda
O babinjama, njezi novorođenčeta i o dojenju.


Na kursu pripreme za porod se također rade lagane tjelesne vježbe, koje su prilagođene promjenama i stanju u trudnoći. U većini se uče tri metode koje se kombiniraju a to su: disanje (sa pravilnim ritmičnim disanjem potpomaže se porod), opuštanje (sa svjesnim opuštanjem se svaka pauza između bolova može iskoristiti za pronalaženje nove snage), vježbe (kojima se opuštaju zglobovi, mišići, i zdjelica i tako se pripremaju za porod i vježbe protiv poteškoća u trudnoći, npr. išijas, bolovi u kičmi, grčevi, problemi sa probavom).


PLACENTA ili posteljica

Posteljica snabdijeva vaše dijete hranom, to je organ, koji je kao spužva pričvršćena na unutarnji zid materice. Na kraju trudnoće ona je teška otprilike 500 gr., široka otprilike 2-4 centimetra, i ima poprečni presjek od 20 cm. Sa bebom je spojena preko pupčane vrpce.

Najvažnije funkcije placente su:
Ona zadržava jednu vrstu luksuznog snabdijevanja za bebu: velika ponuda majčine krvi, iz koje beba sebi po potrebi uzima novi kisik i hranjive supstance.
Ona zadržava mnogo štetnih sastojaka i uzročnika bolesti i ne dozvoljava im da prođu do bebe, te preuzima nepotrebne sastojke od bebe
Ona proizvodi hormone koji su potrebni za očuvanje trudnoće. Kratko nakon poroda posteljica se u normalnom slučaju sama odvaja od materice i biva izbačena zajedno sa ostatkom pupčane vrpce. Ovaj proces se uvijek pažljivo provjerava, da bi se osiguralo da nema ostataka posteljice.

U slučaju da placenta ne vrši svoje funkcije, beba više nije dovoljno snabdjevena potrebnim materijama i zaostaje u rastu i razvoju. Prvo se zaustavlja rast tijela, a glava i dalje raste normalno. To se dešava iz razloga što će beba prvo zadovoljiti svoje osnovne potrebe tj. potrebe glavnih organa: srca, mozga i bubrega. U 80% slučajeva se takva stanja mogu vidjeti kod preventivnih pregleda ultrazvukom. Trudnice, kod kojih se ustanovi zastoj u rastu bebe, se upućuju specijalisti, koji će pokušati da nađe razloge. Sa doppler ultrazvukom je moguće pregledati tok krvi u majčinim krvnim sudovima, da bi se provjerilo, da li je placenta dovoljno opskrbljena krvlju, a samim tim i kisikom. Ili se mjere krvni sudovi u pupčanoj vrpci i tako provjerava, da li krvotok fetusa radi ispravno.
Kod većih smetnji posteljice da bi se izbjegao veći zastoj u razvoju, liječnici pokušavaju da poboljšaju protok krvi u placenti i tako povećavaju mogućnost primanja fetusa, npr. kroz striktno mirovanje, po mogućnosti na lijevoj strani, od strane trudnice. Jer je tad placenta najbolje opskrbljena.
Ponekad se može desiti, da je posteljica u materici locirana jako nisko, zbog čega se  pred kraj trudnoće ili u toku poroda mogu javiti krvarenja, koja su opasna za majku i za dijete. Ako placenta leži tačno na ulazu u maternicu, onda se trudnica od 30 sedmice mora hospitalizirati. I porađa se carskim rezom.
Danas se položaj placente već prilično rano može vidjeti ultrazvukom.


PUŠENJE
Vrijedi opće pravilo: trudnice ne smiju pušiti. Trudnice koje puše rizikuju ne samo svoje nego i zdravlje svoga djeteta. Mnoge bebe majki koje puše, dolaze na svijet «preslabe» i male težine. Udio porođaja sa niskom tjelesnom težinom kod nepušača iznosi 8,5%, kod žena koje puše do 5 cigareta dnevno on iznosi 10,9%. Kod žena koje puše deset ili više cigareta dnevno, on već iznosi 16,7%, znači skoro duplo nego kod ne pušača.
Kod žena koje dnevno puše više od 5 cigareta, postoji opasnost da njihova beba prije, u toku poroda i neposredno poslije poroda umre 0,39%. Ovaj prosjek je inače 0.19%.
Pušenjem se povećava rizik od pobačaja ili prijevremenog poroda. Kroz promjene na krvnim sudovima placente postoji opasnost da se posteljica prijevremena odvoji od materice.
Postoje i naznake da bebe trudnica koje su pušile često dolaze na svijet sa srčanim manama ili greškama u razvoju gornje vilice.
Djeca čije su majke u trudnoći pušile, kasnije pokazuju znakove apstinencije, nemirna su, razdražljiva i mnogo plaču.
Liječnici savjetuju da se sa pušenjem prekine već prije začeća, znači pri planiranju trudnoće.


POROD
Kako majka na svijet donosi dijete?
Već u trećem trimestru trudnoće, trudnice osjećaju kontrakcije, pri čemu materica postaje primjetno tvrda. Ove kontrakcije u zadnje dvije sedmice trudnoće postaju sve češće i prelaze na pripremne kontrakcije. Zovu se tako, jer skraćuju grlić materice i čine ga mekšim i tako ga pripremaju za sljedeću fazu tj. otvaranje grlića materice.

Porod počinje onda kada se redovno, npr. svakih desetak minuta (vrijeme pratite satom) javi po jedna kontrakcija. Razlikujemo dva glavna dijela poroda:
1. Otvaranje: u ovom najdužem dijelu poroda otvara se ušće maternice na 10 centimetara. Prve kontrakcije otvaranja se javljaju kao jaki menstrualni grčevi, zbog toga mnoge žene tek kasnije osjete da je porod krenuo. Zadnji dio faze otvaranja je za porodilje najteži. Tad su im najvažniji pažnja i mir.
2. Izlazak: kad je ušće materice potpuno otvoreno, glava bebe izlazi iz materice – tako potiskuje mišiće dna zdjelice i debelo crijevo. Porodilja sada osjeti veliku potrebu za pritiskom (napinjanjem). Beba se sada kroz porođajni kanal – vaginu i međicu-  spustiti napolje. To je za bebu najteži dio poroda. Njena glava više nije zaštićena plodovim ovojnicama i izložena je jakom pritisku kontrakcija. Kad je glava i prvo rame bebe rođeno, ostali dio tijela izlazi sasvim lako. Za majku je porod završen tek kad je završeno i placentarno doba, tj. izlazak posteljice.

POROÐAJNI STAVOVI
U uspravnom položaju je lakše.
Tisućljećima su žene rađale djecu, onako kako im je govorio njihov osjećaj, zdrav ljudski razum i sila zemljine teže: u uspravnom položaju.
Pri naslanjanju, čučanju, sjedenju, kod nekih naroda čak stojeći.

Danas je prednost uspravnog položaja pri porodu i naučno dokazana:
• pri uspravnom položaju tijela kontrakcije su djelotvornije, jer beba svojom težinom potpomaže da se ušće maternice brže otvara
• žena ima više snage, jer u uspravnom položaju može lakše predisati kontrakcije. Njena pluća u tom položaju rade bolje, tako i beba u toku toga napornog rada dobija više kisika.

I za fazu istiskivanja, istiskanje bebe, naučnici su otkrili odlučujuće prednosti, kada je majka u uspravnom položaju:
• unutarnji porođajni kanal je nešto širi i beba se lakše provlači kroz njega
• porođajni kanal se proteže u jednoj ravni prema dole, u ležećem položaju dijete mora kroz vaginu proći kroz krivinu prema gore, pri čemu se često kod svake kontrakcije vrati malo unazad
• pritisak mišića maternice odozgo prema dole je mnogo učinkovitiji, faza izlaska samim tim kraća i blaža za bebu.

Mnoge babice i osoblje koje se bavi pripremom za porod, su ova saznanja danas uveli u svoj posao. Trudnice se na kursevima pripreme za porod upoznaju sa mnogim pozicijama pri porodu, koje im trebaju olakšati porod. One se ohrabruju da u toku trudova same ispitaju pri kojoj poziciji se najbolje osjećaju. Iz razloga da u svijetu žene pri porodu žele samoodlučivati, mnoge bolnice su u međuvremenu promijenile izgled porođajne sale, i preuredile ih u porođajne sobe,  u kojima imamo porođajne stolice, široke udobne krevete, naslonjače. U svijetu u mnogo klinika su mogući porodi u vodi.
U našim bolnicama nemamo preuređene porođajne sale, ali minimum koji možete zahtijevati od medicinskog osoblja, je da vam omoguće da hodate, dok ste u fazi otvaranja, znači dok imate bolove. Samo mali broj žena zbog određenog rizika mora «preležati» porod na stolu, tako da trebate tražiti svoja prava.

(bhmama.org