Menu

 

ROOMING-IN

Majka i beba od prvog trenutka ostaju zajedno. Za novorođenče se ne brine medicinska sestra, nego majka. Ovo je prednost za obadvoje. Jer će majka tako brže i bolje upoznati svoju bebu. Ona će veoma brzo znati da li bebin plač znači glad, grč u stomaku ili samo želju za blizinom. Taj bliski kontakt je takođe dobar za razvoj bebe: bebe koje nisu odvajane od majki su se više smijale i manje plakale nego ostale. U svim bolnicama „Prijatelja djece“ su majke i bebe tokom cijelog dana zajedno.


Rh- FAKTOR

Bolest izazvanu Rh-inkomaptibilnim faktorom danas možemo spriječiti.
Otprilike 85% stanovništva bijele rase, imaju rezus faktor u krvi. Onaj ko ima taj faktor je Rh pozitivan. Ostalih 15% su Rh negativni. To samo u dva slučaja igra važnu ulogu.
Kod primanja krvi: davalac i primalac krvi moraju pored iste krvne grupe imati i isti Rh- faktor.
Kod trudnoće: Ako Rh- negativna majka na svijet donese Rh-pozitivno dijete, moguće je da se u majčinom tijelu za sljedeće Rh pozitivno dijete pojave prijeteće odbrambene reakcije. Pri tome je prvo dijete u opasnosti samo u slučaju, ako je majka ranije kroz trudnoću ili pobačaj senzibilizirana i nije urađena Rh-profilaksa.
Jer pri normalnim uslovima tek u toku poroda bebina krvna zrnca mogu dospjeti u majčin krvotok, i tamo provocirati stvaranje odbrambenih stanica. Ta antitijela mogu u toku sljedeće trudnoće napasti crvena krvna zrnca nerođene bebe i tako joj nanijeti teška oštećenja. Danas možemo spriječiti stvaranje takvih antitijela. Kod Rh-negativnih trudnica se nekad i u trudnoći, a obavezno nakon poroda kod beba koje imaju Rh- pozitivnu krvnu grupu daje Anti-D-globulin. I nakon abortusa, majka dobija preventivno Anti-D-globulin.

(bhmama.org)