Menu

 

SPORT U TRUDNOĆI

Kretanje je dobro za trudnice, ali gdje su granice?

Trudnice se ne trebaju upakovati u „vatu“, njima je potrebno kretanje.
Do sada smo mislili na nešto trčanja i svakako plivanja.

Ali bavljenje pravim sportom?

Strahovalo se od toga da kod sportskih aktivnosti mišići majke jesu bolje prokrvljeni, ali zato materica (samim tim i nerođena beba) manje. Novija istraživanja dokazuju suprotno. Majke koje se u toku trudnoće primjereno ali se redovno bave sportom obično na svijet donose zdravije i jače bebe, od majki koje u toku trudnoće nisu bile tako aktivne.

I šta na poslijetku trudnice smiju, a čega bi se trebale klonuti?
Tabu su vrste sportova pri kojima postoji velika  opasnost od padova: jahanje, surfanje i sl., i kod kojih je potrebno često okretanje prema nazad. Također nisu prikladni sportovi sa loptom i timski sportovi, pri kojima može doći do udaranja u stomak.
Idealno za trudnice je plivanje, pješačenje, gimnastika, joga, i ples.

(www.bhmama.org)

SRČANI TONOVI

Oni nam najtačnije pokazuju da li je beba dobro. Neprimjetno za trudnice počinje bebino srce da kuca, 21 dan nakon oplodnje ono to čini po prvi put. Ono je tad razvijeno od samo dva krvna suda, koji su se postavili jedan na drugi. Ali ono je već sad u situaciji da taj mali organizam može snabdjeti sa dovoljno krvi i kisika.
Kad se mogu čuti srčani tonovi?
Sa ultrazvukom se već u 6 ili 7 sedmici trudnoće vide pulsirajući pokreti srca. Ovo je vrlo bitno u slučaju prijetećeg pobačaja gdje liječnik mora vidjeti, da li je embrion još živ. Otprilike tri sedmice kasnije, znači u trećem mjesecu, je već moguće pomoću doppler ultrazvuka čuti srčane tonove bebe. Ovo je veliki događaj, kad pomoću zvučnika prvi put čujete otkucaje srca vaše bebe.
Važno: ne paničite u slučaju da i u trećem mjesecu vaša babica ili liječnik ne uspije čuti otkucaje srca vaše bebe. U slučaju da je placenta postavljena na prednjem zidu maternice, ovi se otkucaji čuju tek tri sedmice kasnije. Tek između 20 i 24 sedmice se otkucaji mogu poslušati i sa ostalim instrumentima. U ovo vrijeme će i majka vjerovatno osjetiti prve pokrete bebe. Bez bilo kakvog instrumenta babica, liječnik i naravno otac mogu ako prislone uho uz trbuh čuti srčane tonove bebe, ali tek dva mjeseca prije poroda.

Najbolje mjesto za slušanje je predio desno i lijevo od pupka, tamo gdje se nalaze leđa bebe.
Kako kuca srce nerođene bebe?
Otkucaj srca ne rođene bebe je dupli udarac sa akcentom na prvi ton – moguće ga je uporediti sa tik-tak otkucajima sata. Kod brojenja se računa svaki dupli otkucaj kao jedan. Puls nerođenog djeteta je puno brži nego puls odraslih osoba: 120 do 160 otkucaja u minuti (kod odraslih je to otprilike 70 otkucaja u min.).
Srčani tonovi u toku poroda
Kad je porod počeo, u većini slučajeva se elektronski registruju srčani tonovi, koje dobijamo na papiru. Smetnje kod bebe se jasno pokazuju kroz promjene srčane frekvencije.

(bhmama.org)

STOMAK

Zašto je moguća takva razlika u formi i veličini stomaka?

Na početku trudnoće materica je otprilike veličine jedne kruške, na kraju trudnoće je ona otprilike velika kao košarkaška lopta (iznimke su trudnice koje nose blizance). Iako je veličina uterusa uglavnom ista kod svake trudnice, stomak se razlikuje kod svake od nje. Sa veličinom bebe su te razlike rijetko povezane. Jer je od žene do žene različito kad će se stomak početi širiti prema naprijed, isto tako dijelovi tijela oko stomaka kratko prije poroda. Da li će stomak na kraju trudnoće biti vrlo veliki ili više ravan, da li će biti više špicast ili okrugao, zavisi od više faktora.

Od mišića i čvrstine vezivnog tkiva: kod žena koje su se bavile nekim od sportova, sa zategnutom stomačnom muskulaturom, stomak će se sporije povećavati i ostaće izvana manji, iz razloga što mišići ne popuštaju tako lako. Iako kod sljedećih trudnoća i kod sportskih tipova žena, stomak će rasti brže i biće veći.
Od visine žene: kod nižih žena trudnoća se pretežno zapazi ranije, iz razloga što stomak ima manje prostora da bi se širio prema gore i prema dole – on znači raste više prema naprijed. Kod viših žena se to sve može malo bolje rasporediti.
Od načina držanja tijela: izraženo uvučena kičma smanjuje prostor zdjelice. Muskulatura stomaka, i stomak se znači pomjeraju izraženije prema naprijed. Veličina stomaka može da bude i posljedica većeg nagomilavanja tečnosti u tkivu ili veće količine plodove vode. Liječnik/ca će ultrazvukom provjeriti veličinu i težinu bebe i tako zaključiti da li su te promjene normalne ili se eventualno moraju liječiti. Oko 34 sedmice je stomak kod trudnica u većini dostigao visinu rebara. Mnogo žena je u tom vremenu «kratkog daha» i teško se ophodi sa tom težinom i pritiskom. U zadnje četiri sedmice pred porod će taj pritisak ponovo olakšati. Stomak će se malo spustiti, i vi ćete moći lakše disati. Razlog: beba se glavom spušta u zdjelicu i priprema za porod.

(bhmama.org)