Menu

 

Termin poroda

Termin poroda je približan termin na koji bi se trebala roditi beba. On se odrđuje uz pomoć kalendara ili pri ultrazvučnom pregledu. Samo rijetko se bebe rađaju na ovaj dan, nekih 4% svih beba na svijetu, dođu tačno na taj dan.

Iz razloga što najčešće ne znamo tačno vrijeme oplodnje, polazimo od prvog dana zadnje menstruacije. Od toga se računa, da trudnoća traje (statističkim prosjekom) 280 dana ili 10 lunarnih mjeseci (vrijeme jednog ciklusa) po 28 dana, znači četrdeset sedmica. Ako se oduzme 14 dana do ovulacije i vjerovatne oplodnje, onda ostaje 266 dana do poroda. Ako period između menstruacija kod žene traje više od 28 dana, onda se ti dani moraju dodati.

U slučaju da je ciklus kraći moraju se oduzeti.

Zbog toga računamo ovako: prvi dan zadnje menstruacije plus sedam dana minus tri mjeseca, plus odstupanje od 28-dnevnog ciklusa.

Do tri sedmice prije i dvije sedmice poslije izračunatog datuma, beba se smatra rođenom na vrijeme. Kod pretežno neredovnih ciklusa, liječnik može ultrazvukom u ranoj trudnoći odrediti starost djeteta, a zatim i termin poroda. Ne brinite se ukoliko prođete termin, a porod još nije nastupio. Prenošenja kod kojih je beba u opasnosti danas se dešavaju vrlo rijetko.

Većina liječnika krajem trudnoće kontroliše srčane tonove bebe (CTG) i rade doppler ultrazvuk, da bi vidjeli da li je beba dobro.

(bhmama.org)