Menu

 

VJEŽBE U BABINJAMA

Muskulatura međice

Nakon poroda unutarnji organi se moraju ponovo vratiti u svoju prijašnju formu, prije svega muskulatura dna zdjelice se mora ponovno učvrstiti i koža trbušne stjenke se mora ponovno zategnuti. Postoje vježbe prigodne za vrijeme poslije poroda, a koje nisu naporne. Najčešće se pri tom ritmičnim pokretima pokreću noge i ruke sa ubrzanim tempom. Kod komplikacija pri porodu se morate posavjetovati sa zdravstvenim osobljem o tome da li su te vježbe i za vas bezopasne. Najčešće se vježbe u toku babinja već uče na kursevima za trudnice.

Jedna djelotvorna vježba, koju možete raditi u svako vrijeme i na svakom mjestu: pokušajte da stegnete muskulaturu međice, kao da želite da zaustavite mokrenje. Poslije nekoliko sekundi ponovno opustite mišiće. Ova vježba je jako djelotvorna, a vi je možete nesmetano raditi, gdje god se nalazili, a da niko i ne primijeti. Ovo se preporučuje raditi uvijek nakon mokrenja.

(bhmama.org)

VAKUUM

Porođaj Vakuum-om

Brza pomoć, ukoliko se porod produži.
Postoje dva glavna razloga zašto se liječnici odluče za korištenje vakuuma.

1.    u slučaju da porod mora biti što prije okončan jer se majka ili beba nisu dobro
2.    kod prijevremenog poroda, umjesto carskog reza.

Najveći strah kod žena je taj što se boje da će se njihovoj bebi dogoditi nešto loše prilikom takve intervencije. Danas primjenjivani vakuumi imaju mekanu gumenu kapicu, koja se pažljivo prilagođava glavi bebe.
(bhmama.org)

VANMATERIČNA TRUDNOĆA

Kod ove komplikacije žena mora biti smještena u bolnicu. Ovo se događa rijetko, oplođeno jajašce se ne ugnijezdi kao i kod normalne trudnoće u matericu, nego izvan nje, u stomačnoj šupljini ili u jajovodima. Najčešći razlog je suženje jajovoda ili kod čestih upala slijepljeni zidovi jajovoda. Zbog toga oplođena ćelija ne može da dospije do maternice, ona se zadržava u jajovodu i tu počinje da se razvija, ovo predstavlja opasnu kombinaciju.

Simptomi: U većini slučajeva, od početka pa do sredine drugog mjeseca, dolazi do lakših krvarenja i do grčevitih i kontrakcijama sličnih bolova, koji ne moraju uvijek biti izrazito jaki. U ovakvim slučajevima žena se hitno mora uputiti liječniku.
U rijetkim slučajevima vanmaterična trudnoća može da ima i dramatičniji tok: tako što dođe do pucanja jajovoda i žene se u tom momentu jave vrlo jaki bolovi, koji mogu da se produže i u gornji dio stomaka, kao i u ruke i vrat, najčešće jednostrano. Krvarenja u trbušnu šupljinu mogu biti tako velika da žena u kratkom vremenu izgubi mnogo krvi, i nađe se u za životnoj opasnosti. U ovim slučajevima žena mora što je moguće prije biti hospitalizirana i operirana. Kod operativnog zahvata se u većini slučajeva odstrani jedan dio jajovoda. Ukoliko je ostatak jajovoda poslije operacije zdrav, žena može ponovno zatrudnjeti bez ikakvih problema.
(bhmama.org)