Logo

Umjetne bradavice - oprez!!! Kada? Zašto? Kako?

Kada? Zašto? Kako?

Adisa Hotić, dipl.med.sestra, IBCLC 

Emina Majdankić, viša med.sestra 

Lektorisala: Sanja Delić Bradić

Umjetne bradavice (silikonski nastavci, šeširići) su nastavci koji se stavljaju preko bradavica/areola, napravljeni od različitih materijala (meki lateks/kaučuk/guma ili fleksibilni tanki silikon) i u različitim veličinama (mogu biti označene veličinama S, M, L ili u milimetrima 16mm, 24mm i sl.).

Praksa u našoj zemlji danas pokazuje prečesto, nepotrebno i neopravdano korištenje ovih nastavaka. Ove štitnike majke uzimaju same ili na preporuku zdravstvenih radnika i to najčešće u prvim danima poslije poroda.

Generalno, ne bi trebalo koristiti silikonske nastavke prvih dana nakon poroda, osim u slučajevima prijevremeno rođene djece ili otežanog sisanja, koje je uslovljeno nekim fizičkim karakteristikama novorođenog djeteta.

Kad dijete dođe na ovaj svijet, ono ne zna kako treba izgledati bradavica ili dojka. Dijete se rađa sa izraženim refleksom sisanja i, ukoliko se ovaj proces ne ometa, ono prihvata dojku i sisa bez većih poteškoća. Jednostavno rečeno, djetetu nije važno jeli bradavica mala ili velika, manje ili više uvučena, tamnija ili svjetlija — to je bebi sasvim svejedno. Djetetu je važno da iz bradavice ide mamino mlijeko.

Iz dana u dan novorođenče lakše uzima dojku u usta, uvlači koliko mu treba i siše. I majci i novorođenčetu potrebno je određeno vrijeme da ovaj proces savladaju. Sama bradavica ne igra presudnu ulogu u dojenju, pa ni njena veličina ni oblik nisu važni. Dijete dok siše uvuče cijelu bradavicu i veći dio areole u usta, tako da vrh bradavice bude na granici mekog i tvrdog nepca. Ovo je moguće i sa manjim i sa većim bradavicama i/ili dojkama.

Ono što doprinosi prirodnom uspostavljanju dojenja je kontakt „koža na kožu“ odmah po porodu, prvi podoj u prvom satu nakon poroda, izbjegavanje cucle i flašica. Stoga su i prvi faktori koji mogu naškoditi upravo izostanak navedenog, odnosno zbunjivanje prirodnog sisanja s cuclom ili flašicom.

Kako umjetne bradavice mogu odmoći?

Negativni učinci korištenja umjetnih bradavica:

Kada je zaista potrebno i korisno korištenje ovakvih nastavaka?

Opravdano korištenje ovakvih nastavaka se može svesti na svega nekoliko situacija:

Šta je korisno znati ako ste u jednoj od ovih situacija i trebate koristiti ovakve nastavke?

Prije upotrebe je od velike koristi savjetovanje sa IBCLC savjetnicom ili nekom drugom stručnjakinjom za dojenje!

Pri upotrebi nastavaka pripazite da:

Poželjno je da:

Tehnika postavljanja nastavka

Okvir nastavka navlažiti malom količinom izdojenog mlijeka ili lanolinskom kremomsa unutarnje strane, tako da kada se postavi na dojku bude stabilan. Kad se postavlja dijete, obratiti pažnju da pravilno uzme dojku. Pratiti djetetove mokre pelene, kojih treba biti najmanje 6 u toku 24 sata. Stolica u prvih 5-6 sedmica treba da je tečnija i učestalija, najmanje 3 stolice u toku 24 sata. Preporuka je i vaganje djeteta svake dvije sedmiceda se osigura da dijete dobro napreduje.

Tokom hranjenja osluškujte djetetovo gutanje te pratite dojke nakon podoja, koje trebaju biti mekane i "prazne". Ukoliko dojke nisu meke nakon podoja, neophodno ih je izmuzati.

Zapamtite

Dojenje sa nastavcima, kao i bez njih, ne bi smjelo boljeti!
Ukoliko su zaista neophodni, koristite ih samo kratkoročno! 

Dojiti sa nastavcima je svakako bolje nego uopće ne dojiti! 

Većina početnih problema sa dojenjem je rješiva strpljenjem, znanjem i dobrom stručnom podrškom! 

Aktualiziranje: 22.03.2017

Reference:

  1. Lothrop H. (2002). Das Stillbuch, Koesel Verlag
  2. Biancuzzo Mario (2005): Stillberatung, Elsevier GmbH, Urban und Fischer
  3. http://kellymom.com/ages/newborn/nb-challenges/wean-shield/
  4. Priprema za IBCLC ispit (2014). Skripta. Sveučilište u Splitu, Medicinski Fakultet, Katedra obiteljske medicine; str.:187-190
© Copyright 2009, All Rights Reserved