Menu

 

25 - 28 sedmica - treniranje muskulature...

25 do 28 sedmica – treniranje muskulature disanja - U ovim sedmicama æe te¾ina vaše bebe preæi kilogram. Na poèetku, kao oploðena jajna æelija te¾ilo je samo 1/1000 miligrama. Osam sedmica kasnije je bilo veæe za milion puta, i te¾ilo 1 gram. Du¾ina vaše bebe je sada otprilike 35 centimetara. To sve ostavlja tragove i na vašem tijelu.
Kroz dobivanje na te¾ini vaša kièma æe biti sve optereæenija Izbjegavajte poslove kod kojih morate dugo da stojite. Vaš volumen krvi se poveæao, vaše srce kuca br¾e. Svi vaši organi sada moraju dati više od sebe. I vaša beba je aktivna. Iako pliva u plodovoj vodi, ono uèi disanje. Pluæa još nisu razvijena, jer još uvijek u njih ne dolazi kisik. Potrebni kisik vaša beba dobiva od vas preko placente i pupèane vrpce direktno u svoju krv. U vrijeme dok vaša beba trenira disanje, najrazvijeniji dišni putevi bivaju «isprani» plodovom vodom. To je za razvoj pluæa veoma bitno. Ta tekuæina æe u toku poroda isteæi iz nosa i usta. Ponekad vaša beba i štuca, i to tako jako da vi mo¾ete osjetiti.

Šta sada trebate raditi?
- Preventivni pregledi: u 27 sedmici trudnoæe potrebno je ponovo otiæi na pregled
- Mjesto poroda: pogledajte razlièite moguænosti (ukoliko ih imate)
- Kurs pripreme za porod: sad veæ mo¾ete poèeti sa kursem
- Kursevi o njezi novoroðenèeta: æe vama i vašem partneru dati neophodno znanje, i veæ malo prakse. Vi valjda ne ¾elite da nepripremljeni doðete do najbitnijeg zadatka u vašem ¾ivotu.