Menu

 

Babinje – vraćanje na staro...

Mnoge žene u babinjama su pomalo razočarane, jer im je stomak nakon poroda ostao još uvijek velik. To je sasvim normalno, i nije razlog za zabrinutost. Istegnutim mišićima stomaka je potrebno i nekoliko mjeseci da se ponovo skrate i vrate u prvobitno stanje.
Vaša maternica se već u prvim danima nakon poroda nalazi u visini pupka, slično kao u 24.sedmici trudnoće. Sjetite se samo vašeg stomaka pred kraj trudnoće. Crijeva se moraju ponovo namjestiti u trbušnoj šupljini i mobilizirati svoju peristaltiku. Ovo nam također objašnjava zašto žene najčešće tek nakon trećeg dana poslije poroda imaju prvu stolicu.


Zbog smetnji u radu nerava u prvim danima možete imati poteškoća da ocijenite je li vaš mokraćni mjehur pun ili nije, također i mokrenje može biti otežano. Zato obratite pažnju da redovno, svaka tri sata mokrite. Prepun mokraćni mjehur otežava vraćanje organa na staro.
U prve dvije sedmice nakon poroda maternica smanjuje svoju težinu sa ca. 1 kg. na 100 grama, onda se tada s vanjske strane ne može napipati. U toku ovog vremena se i grlić materice ponovo formira i zatvara.